Introductie

Opnieuw in de aandacht: nieuwe prachtige foto's. Het gebouw maakt bij iedereen grote indruk. Maar het leidt ook tot discussies op ons forum: is dit wel of niet Amsterdamse School?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Radio Kootwijk
Adres(sen) Radioweg 3
Postcode(s) 7348 BG
Plaats (provincie) Radio Kootwijk (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Oorspronkelijke functie Zendstation / Gebouw voor telecommunicatie
Betrokken architect(en) Julius Luthmann
Andere betrokken kunstenaars Hendrik van den Eijnde
Aanvang en oplevering 1919 - 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46517

Achtergrond

Dit gebouw diende destijds een volledig nieuw doel, wat we tegenwoordig high end technology zouden noemen, namelijk de radioverbindingen met de Oost en de West. Om het gebouw heen stonden dan ook zes zendmasten van 212 (!) meter hoog, ondergronds verbonden met een koperen ringkabel. Het materiaalgebruik (beton) stond direct in verband met de eisen die de functie stelde, waardoor baksteen niet mogelijk was.

Archiefbeelden uit 1923 laten fraai de oorspronkelijke situatie zien:

Exterieur

Misschien is juist het destijds vernieuwende materiaalgebruik beton wel het meest interessante aspect aan het radiostation Kootwijk. Aan het gebouw worden ook Duits expressionistische kenmerken (Peter Behrens' AEG Turbinengebouw uit 1909? - NK) toegedicht, naast Amsterdamse School-kenmerken. Het hoofdgebouw, geïnspireerd op een sfinx, bevatte de transformatoren. Voor Luthmann was de sfinx een symbool voor de mysterieuze radio, zo zegt hij ergens. Luthmann was een van de deelnemers aan de prijsvraag voor het nieuwe Haagse stadhuis in die periode. Het juryrapport waarschuwde dat hij een rustige man was, die goed met ingenieurs overweg kon...

Interieur

De vloer van de trafohal is prachtig betegeld. Interieur- en andere foto's te vinden in De Amsterdamse School, verbeelde idealen (zie bronnen).

Recente ontwikkelingen

Het gebouw staat leeg en wordt gebruikt voor party's en als film- en fotoshootlocatie.

Gebruikte bronnen

1. Menno Jonker, Floris Leeuwenberg, Alice Roegholt, De Amsterdamse School, verbeelde idealen (Amsterdam, museum Het Schip, 2011), pp. 192-199.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Kootwijk_(zender)
2. https://www.monumenten.nl/monument/41191
3. http://radiokootwijk.free.fr/index.php?section=1
4. http://corriepol.blogspot.nl/
5. http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/radio-kootwijk

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Vorig jaar fietste ik er in m'n eentje over de hei heen op af. Geweldige ervaring. Imposant eerder dan megalomaan.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

geplaatst door Thomas van Maaren op 5 maart 2014 om 20:02:

Een van de meest bijzondere plekken in Nederland. Zowel de locatie als de architectuur zorgen voor een unieke sfeer.

geplaatst door Paul Paris op 10 mei 2014 om 08:37:

Als er enige twijfel is over wel of niet Amsterdamse School, is dit gebouw het wel. Misschien pleiten het trapsgewijze dak en het tentdak van de toren ervoor, maar het gebouw komt nogal massief en megalomaan over. Ik zie ook geen enkele baksteen. Mischien dat er in het interieur er nog iets van te vinden is.

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 10 mei 2014 om 19:47:

Misschien is juist het destijds vernieuwende materiaalgebruik beton wel het meest interessante aspect aan het radiostation Kootwijk. Ik heb in de beschrijving van het gebouw bronnen en details toegevoegd, o.a. de architect Julius Luthmann. Die hadden wij nog niet in ons lijstje. Wel de kunstenaar Hendrik van den Eijnde: het beeldhouwwerk is duidelijk Amsterdamse School. Aan het gebouw zelf worden ook Duits expressionistische kenmerken (Peter Behrens' AEG Turbinengebouw uit 1909? - NK) toegedicht, naast Amsterdamse School kenmerken. Belangrijk is natuurlijk dat dit gebouw destijds een volledig nieuw doel diende, wat we tegenwoordig high end technology zouden noemen, namelijk de radioverbindingen met de Oost en de West. Om het gebouw heen stonden dan ook zes zendmasten van 212 (!) meter hoog, ondergronds verbonden met een koperen ringkabel. Het materiaalgebruik (beton, wapening) stond in direct in verband met de eisen die de functie stelde, waardoor baksteen niet mogelijk was. Het hoofdgebouw, geïnspireerd op een sfinx, bevatte de transformatoren. Voor Luthman was de sfinx een symbool voor de mysterieuze radio, zo zegt hij ergens. Luthman was een van de deelnemers aan de prijsvraag voor het nieuwe Haagse stadhuis in die periode. Het juryrapport waarschuwde dat hij een rustige man was, die goed met ingenieurs overweg kon... De vloer van de trafohal is prachtig betegeld. Interieur- en andere foto's te vinden in DE AMSTERDAMSE SCHOOL, verbeelde idealen (zie bronnen). Vorig jaar fietste ik er in m'n eentje over de hei heen op af. Geweldige ervaring. Imposant eerder dan megalomaan. Niko Koers

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.

Original text