Introductie

Dit voormalige schoolgebouw van de hand van architect Siebe Jan Bouma huisvest nu een architectenbureau.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Rabenhauptschool (v.m.), Groningen
Adres(sen) Rabenhauptstraat 65
Postcode(s) 9725 CC
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Groningen
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Andere betrokken kunstenaars Willem Valk
Aanvang en oplevering 1928 - 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 484626

Achtergrond

Op het terrein van een afgebroken school projecteert Bouma deze dependance van de Leonard Springer- en Mulock Houwerschool school aan de verderop gelegen Parkweg. Later is de school omgedoopt in Rabenhauptschool. Ondanks de beperkingen van het terrein weet hij een zeer markant geheel te realiseren in een kubistisch expressionistische stijl met grote invloed van Dudok. De Amsterdamse School is hier minder zichtbaar.

Exterieur

Van veel scholen die in deze tijd werden gebouwd waren de lokalen op de zonnige zuidzijde gericht. Hier echter zijn de lokalen op het westen georiënteerd. Door het gebouw strak tegen het belendende perceel te plaatsen, bleef een maximale ruimte over voor het schoolplein. De straatzijde is zodoende de zijkant van het gebouw. De muur rond het plein is geïntegreerd in het ontwerp, met als meest sprekend element de toegangspoort, waaronder zowel de toegang tot de school als die tot het schoolplein zijn gelegen. De poort heeft een parabolische boog met op de sluitsteen een gebeeldhouwde pelikaan van de hand van Willem Valk. In de poort bevindt zich een fraai bewerkt, smeedijzeren hek.

De gevel met de klaslokalen is een toonbeeld van openheid, een contrast met de gesloten trappenhuisgevel waaraan echter de uitgebouwde ramen een speels element toevoegen. Deze hoekpartij heeft een zeer kubistische uitstraling, in tegenstelling tot het hoofdgebouw. De markante schoorsteen markeert de overgang. De enige versiering daarvan bestaat uit drie, deels uitstekende horizontale, betonnen platen

Interieur

De originele wand- en vloertegels en glas in lood (in het trappenhuis) zijn nog aanwezig, evenals een aantal binnendeuren. Tijdens de jaren dat het gebouw als museum in gebruik was, waren er nogal wat wijzigingen aangebracht vanwege de museum functie. De huidige eigenaar is bezig de oorspronkelijke structuur weer terug te brengen. Zo zijn de oude klaslokalen en de binnenramen tussen lokalen en gang hersteld en/of weer in het zicht gebracht. Ook worden de gangen langs de lokalen weer in oorspronkelijke staat terug gebracht, inclusief ramen aan de buitenzijde waar deze waren dichtgezet.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw huisvestte sinds 1989 het Grafisch Museum. Het museum is in 2015 verhuisd, waarna het pand is gekocht door het architectenbureau pdb|design.

Het monumentenregister roemt de fraaie op de architectuur van Dudok geïnspireerde bouwstijl en noemt van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representant van de expressionistische architectuur van de jaren twintig, vanwege zijn belang voor het oeuvre van architect S.J. Bouma en vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur.

Gebruikte bronnen

1. Herma Hekkema, S.J. Bouma 1899-1959 (1992).

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/484626/grafisch-museum/groningen/
2. http://www.pdbdesign.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Gert-Jan Lobbes: de bijdrage over dit gebouw was al gemaakt toen het gebouw nog museum was. Ik bezocht het in zijn nieuwe functie en sprak met de nieuwe eigenaar, die mij wel even wilde rondleiden. Nu het geen museum meer is, is toegang tot het pand wat lastiger geworden maar niet onmogelijk als men zich even meldt bij de nieuwe gebruikers.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.