Introductie

Dit kleurrijke woonhuis is "binnen Eenrum stellig het meest uitgesproken pand uit de Amsterdamse School periode".

Specificaties

Officiële of officieuze naam Raadhuisstraat 19, Eenrum
Adres(sen) Raadhuisstraat 19
Postcode(s) 9967 RA
Plaats (provincie) Eenrum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) H. Havinga en Zn.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit vrijstaande woonhuis, de bewoner waarvoor het gebouwd werd, noch over de architect H. Havinga heb ik iets kunnen vinden. Gezien de prominente ligging naast het (voormalige) raadhuis zou het kunnen gaan om een burgemeesterswoning. Architect Havinga hield blijkbaar van de spitsboogvorm, want in het nabije Warfhuizen ontwierp hij omstreeks dezelfde tijd een huis met een eveneens spitsboogvormig dak. In krantenartikelen uit de tijd wordt hij overigens aangeduid als een aannemer.

Exterieur

Het woonhuis met aangebouwde garage is opgetrokken uit rode baksteen op een bruinpaars trasraam. Het ligt prominent in de Raadhuisstraat, links van het op nummer 17 gelegen voormalige raadhuis van Eenrum. Dit raadhuis werd ongeveer tegelijkertijd gebouwd naar ontwerp van Jan Benninga maar is een stuk strakker en minder uitgesproken van vormgeving.

Binnen Eenrum is het stellig het meest uitgesproken pand uit de Amsterdamse School periode. Dit heeft behalve met de kleurstelling ook te maken met het spitsboogvormige dak, de asymmetrisch aangebrachte dakgoten, de betonnen lateien op diverse plaatsen, de kozijnen van verschillende grootte op de begane grond, waarvan één met een bovenlicht van glas in lood, de maar liefst zes ramen die op de eerste verdieping in een rij zijn aangebracht (vier aan de voorzijde en twee aan de zijkant). De entree bevindt zich aan de rechterkant en bestaat uit een voordeur met rechts daarvan twee verticale stroken met glas in lood. Daarboven een groot roosterachtig kozijn van het trappenhuis, omgeven door verticale stroken van baksteen. In de linkerkant van het dak is een dakkapel aangebracht, evenals een prominent aanwezige schoorsteen. Aan de voorkant bevindt zich links ook een golvende steunbeer met ingebouwde bloembak, die vanaf de dakgoot naar de aarde voert.

Interieur

In het interieur is nog glas in lood aanwezig.

Recente ontwikkelingen

De huidige kleurstelling is vermoedelijk oorspronkelijk hoewel deze op oudere ansichtkaarten niet te zien is. Dit zou betekenen dat er al vrij snel, in je jaren 40 of 50, voor wit is gekozen. In ieder geval is het houtwerk zeer lange tijd wit geweest (getuige een afbeelding in Versteende Welvaart) en pas vrij recent gewijzigd. Wat gedurfde kleuren betreft past het pand in een reeks met woningen als Kloosterstraat 4 Winsum, Wadwerderweg 11 Usquert en Rotsburgh te Scheemda.

Gebruikte bronnen

1. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van baksteen. Amsterdamse School in Groningen (Boekwerk & partners, 2017).
2. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Voor het eerste pand op Wendingen in het schilderachtige dorp Eenrum koos ik het meest kleurige exemplaar.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.