Introductie

Het Raadhuis in Hilversum is het bekendste en belangrijkste werk van Willem Marinus Dudok, de stadsarchitect aldaar. Een bekende discussie: is dit nog Amsterdamse School?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Raadhuis, Hilversum
Adres(sen) Dudokpark 1, Koninginneweg
Postcode(s)
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Hilversum
Oorspronkelijke functie Stadhuis / Gemeentehuis
Betrokken architect(en) Willem Dudok
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1931
Huidige eigenaar Gemeente Hilversum
Huidige functie Stadhuis / Gemeentehuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 46773

Achtergrond

Dudok heeft als stadsbouwmeester een grote stempel gedrukt op Hilversum als tuinstad, met het raadhuis als topstuk van zijn oeuvre. Het raadhuis van Hilversum is gebouwd in de jaren 1928-1931 naar ontwerp van Willem Marinus Dudok (1884-1974). Het raadhuis is al sinds de oplevering beroemd. Het vormt één van de hoogtepunten van de moderne architectuur in Nederland en kreeg ook al snel in het buitenland erkenning.

Het gebouw was voor zijn tijd hypermodern. Dudok realiseerde een meesterwerk. Buiten vallen vooral de strakke gevels en het opvallende kleurgebruik op. Binnen heeft Dudok iedere ruimte zorgvuldig ingericht. Het gebouw is een totaalkunstwerk. Dudok was een perfectionist en daarin ging hij heel ver bij het raadhuis. Zo is 80 km voegwerk door één man gerealiseerd. Om er voor te zorgen dat de horizontale lijn overal gelijk zou worden, moest dit van Dudok door één voeger gedaan worden. Hij was ook een heel praktische man. Kijk bijvoorbeeld naar de bloembakken aan het raadhuis. Planten zorgen voor zichzelf. In de overkapping in de vensternissen zitten kleine pijpjes die regenwater doorlaten. De restanten van de zomerbloeiers (rode geraniums) geven voeding aan de groenblijvende klimop. Het raadhuis zit vol met dit soort prachtige verhalen. Het gebouw is een must see voor de liefhebber van architectuur en design.

(Bron: Museum Hilversum)

Exterieur

Het gebouw is natuurlijk in een zeer kubistische stijl gebouwd. Maar de baksteenbehandeling, de expressiviteit en het karakter van het Gesamtkunstwerk liggen toch nog dichter in de wereld van de Amsterdamse School dan in de wereld van de Nieuwe Zakelijkheid en zeker niet in de wereld van het Nieuwe Bouwen.

Gebruikte bronnen

1. Arie Den Dikken & M. Cramer, Raadhuis Hilversum, een gebouw voor eeuwen (Uitgeverij W Books B.V. 2006).

Links

1. http://www.tgooi.info/raadhuis/
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Raadhuis_van_Hilversum

Ingezonden door: Sebas Baggelaar/Niko Koers

Sebas Baggelaar/Niko Koers

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.