Introductie

Het Groningse Leens staat vol met ontwerpen van de architect Willem Reitsema!

Specificaties

Officiële of officieuze naam R. Ritzemastraat 7, Leens
Adres(sen) Ritzemastraat 7
Postcode(s) 9965 TD
Plaats (provincie) Leens
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van deze woning ben ik niets tegengekomen. Wel is het opvallend dat deze staat naast een woning (nr 9) die veel op een ontwerp van Reitsema lijkt maar toch niet van hem schijnt te zijn. Aangezien de woning ook sterk lijkt op andere ontwerpen van Reitsema die in Leens en omstreken worden aangetroffen, ontstaat de indruk dat het gaat om een soort cataloguswoning. Gelijkenis is er met name met de woning Plantsoenweg 11 te Sauwerd (1934), waarvan het als een soort verkleind model beschouwd kan worden. Reitsema speelt bij veel van deze huizen met de schoorsteen als centraal en decoratief element in de voorgevel en met horizontale elementen zoals plantenbakken.

Exterieur

Het vrijstaande woonhuis is geheel opgetrokken uit mondsteen, een baksteensoort die zo dicht bij het vuur in de oven heeft gelegen dat deze deels is gesinterd en vervormd. Reitsema plaatst de schoorsteen precies in het midden van de voorgevel en hij laat deze starten op grondnivo en doorlopen tot boven de nok. Aan de bovenzijde zijn drie horizontale betonnen elementen aangebracht, die links en rechts uitsteken, evenals een verticale rij van tien ronde keramische ornamenten. Onder de (smalle) ramen op de eerste verdieping zijn plantenbakken op klossen aangebracht. De overgang tussen de begane grond en de eerste verdieping is geaccentueerd door een brede betonnen rand, die links en rechts extra wordt benadrukt door puntig uitstekende dakgoten. De ingang van de woning bevindt zich aan de rechterkant en is verder niet opvallend. Op diverse plaatsen op de begane grond is sprake van bakstenen plantenbakken. Rechts achter bevindt zich nog een uitbouw met bijkeuken onder plat dak, die kwa stijl en gebruikte baksteen stijl geheel overeenkomt met het hoofdgebouw.

Interieur

Diverse kozijnen zijn voorzien van een strook glas in lood en de deur naar de bijkeuken heeft een trapeziumvormig stukje glas in lood.

Recente ontwikkelingen

Het huis is in 2018 van eigenaar gewisseld. In de aanbieding op Funda sprak de makelaar van 1934 als bouwjaar (1932 volgt de oeuvrelijst opgesteld door Fennema) en Reitsma als architect. Niet de eerste keer dat Willem Reitsema en Egbert Reitsma door elkaar gehaald worden.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Vooral de gelijkenis met andere huizen van Reitsema viel mij op.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.