Introductie

De strakke lijnen van dit protestantse(!) gebouw in Maastricht doen enigszins denken aan Dudok - en daarmee ook aan enkele schoolgebouwen aan de andere kant van het land: Groningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Protestants tehuis, Maastricht
Adres(sen) Louis Loyensstraat 5
Postcode(s) 6221 AK
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereeniging Suringarschool
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Alphons Boosten
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931 - 1931
Huidige eigenaar
Huidige functie Kantoorgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 506668

Achtergrond

Dit gebouw maakt deel uit van een protestantse enclave in Maastricht waartoe ook de nabijgelegen lagere school Suringarschool aan de Franciscus Romanusstraat behoort.

Exterieur

Het lijkt wel of de Maastrichtse architect Alphons Boosten in 1931 – toen de Amsterdamse School eigenlijk al over het hoogtepunt heen was – zich helemaal uitgeleefd heeft in de Amsterdamse School stijl. De lange zijgevel aan de Louis Loyensstraat – waar ook de ingang is – heeft een sterk horizontaal karakter, terwijl de kopgevel aan de Franciscus Romanusstraat een sterk verticaal karakter heeft. Verder is de architectuur duidelijk asymmetrisch.

Boven de voordeur liggen twee lange horizontale luifelgoten, waartussen zich een licht risalerend trappenhuisvenster bevindt met glas-in-lood ramen. Opvallend is de hoge schoorsteen waarin een dakkapelletje geïntegreerd is.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/45151
2. http://www.fundainbusiness.nl/kantoor/maastricht/object-48181752-louis-loyensstraat-5/fotos/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Geen speciale relatie, maar als architectuur fotograaf met name interesse in de periode 1910-1940 en in het bijzonder de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.