Introductie

De correspondenten van Wendingen struinen graag het hele land af om zoveel mogelijk witte plekken in te vullen. Dat betekent echt niet dat er in hartje Amsterdam helemaal geen onbeschreven objecten meer te vinden zijn. Integendeel!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Prinsengracht 540-542, Amsterdam
Adres(sen) Prinsengracht 540
Postcode(s) 1017 KJ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Haaagsche Automobiel Mij.
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Willem Noorlander
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1917
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 0363/WN0665

Achtergrond

Dit gebouw met garage, winkel, magazijn, werkplaats en bovenwoningen werd in 1917 gebouwd in opdracht van de Haagsche Automobiel Mij. en is ontworpen door Willem Noorlander. De autogarage heeft naast de ingang aan de Prinsengracht ook een ingang aan de Lange Leidsedwarsstraat 115-121.

Exterieur

Het sterk symmetrische gebouw heeft centraal op de begane grond een doorgang naar een garage met hiernaast een winkelpand. Aan weerszijden hiervan bevinden zich portieken met elk twee houten deuren (in niet typisch Amsterdamse School-stijl overigens), die toegang verlenen tot de erboven gelegen verdiepingen. Boven deze deuren bevinden zich vier kleine raampjes met strak glas in lood en het meest expressieve metselwerk in de gevel, dat sowieso uitblinkt in het creatief gebruik van baksteen.

Een brede houten sierlijst boven de garage-ingang en de winkel wordt geflankeerd door natuursteen met golvende motieven met hierboven een natuurstenen waterspuwer. De buitenste traveeën bestaan uit smalle driehoekige erkertjes met platte hoek die doorlopen tot de derde verdieping. De twee centrale traveeën, boven de ingang van de garage en de winkel, zijn een verdieping hoger dan de buitenste traveeën. Ook hier is sprake van erkers, zij het breder en 'platter'. Siermetselwerk vinden we met name helemaal boven de kleine erkertjes en als verticale band centraal over de gevel.

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail?q=noorlander&rows=90&page=31
2. http://020apps.nl/1850-1940/Prinsengracht/540-542

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Fietsend over de grachten trapte ik meteen op de rem toen ik dit gebouw zag. Een opvallend Amsterdamse School-pand dat niet misstaat tussen al die ‘klassieke’ grachtenpanden.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.