Introductie

Ooit Openbare Lagere School 2 in Zuilen, nu restaurant en onderdeel van het Vorstelijk Complex in Utrecht.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Prins Bernhardschool (vm), Utrecht
Adres(sen) Prinses Christinalaan 1
Postcode(s) 3554 JL
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Zuilen
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) J. van Dillewijn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Restaurant
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 3440124

Achtergrond

In het toenmalige dorp Zuilen bestond sinds 1886 een openbare school. Deze werd echter te klein, zodat in 1924-1925 Openbare Lagere School 2 werd gebouwd, een ontwerp van architect J. van Dillewijn. (De beschrijving van gemeentelijk monument nummer 3440124 noemt overigens als jaartal 1918, maar hier staat ook abusievelijk als naam J. Dillewijn.)

Er blijkt verwarring over de naam te bestaan. Enkele bronnen (zoals het boekje De Amsterdamse School in Utrecht en diverse websites) zeggen dat Openbare Lagere School 2 later als naam Prinses Marijkeschool kreeg en – na de naamswijziging van prinses Marijke naar Christina - Prinses Christinaschool. Maar dit klopt niet. De Prinses Marijkeschool, de voormalige Openbare Lagere School 4, lag iets verderop aan de Dr. Max Euwestraat 2. De naam hiervan is overigens nooit gewijzigd van Marijke naar Christina – volgens Museum van Zuilen omdat het toenmalige hoofd hier tegen was.

Ook de locatie zorgt voor verwarring. De school werd gebouwd aan wat ook bekend stond als de Binnenweg, maar officieel Daalseweg heette. Het adres van de school, Daalseweg 153, werd later gewijzigd in Prins Bernhardplein 11. Het adres van het gebouw is nu Prinses Christinalaan 1, wat de verwarring over de schoolnaam kan verklaren. (Het gebouw is zo te zien het enige bouwwerk aan dit minuscule straatje.) Op dat moment was Zuilen als zelfstandige gemeente waarschijnlijk al opgeheven; het werd in 1954 aan de gemeente Utrecht toegevoegd.

Exterieur

Opvallend hoe dit gebouw eigenlijk vrij weinig AS-kenmerken heeft, maar het tegelijk ook weer in één oogopslag zo ongelofelijk herkenbaar is als Amsterdamse School. Dat komt met name door de karakteristieke raampartijen met laddervensters die de voorzijde domineren. De zogenaamde gangschool heeft een geknikte hoofdvorm met een centraal middendeel van twee bouwlagen en had aan weerszijden twee lokalenvleugels van één bouwlaag. In het centrale middendeel bevonden zich de entree en twee lokalen, op de verdieping bevonden zich de personeelsruimten. De lokalenvleugels bevatten ieder tweemaal twee lokalen, waarbij een lange gang aan de achterzijde van het gebouw alle lokalen ontsloot. Verder heeft het gebouw een groot pannendak.

Naast de vensters zijn andere Amsterdamse School-elementen de typografie van de schoolnaam boven de entree en het van siermetselwerk voorziene muurtje (dat vandaag de dag wat verloren in het gras staat). Helaas zijn de originele vlaggenmasten niet meer aanwezig. De houders hiervan zijn vrij sober, maar deze archieffoto laat twee taps toelopende masten met ornamenten in de top zien. Dezelfde foto laat twee bovenlichten boven de toegang zien, die voorzien waren van glas-in-lood. Deze vensters gaan nu schuil achter het naambord van het restaurant; of het glas-in-lood er nog in zit lijkt onwaarschijnlijk, maar ben ik bij het bezoek vergeten te checken.

De waardering volgens het monumentenregister van Utrecht: “Het schoolgebouw (Prinses Christinaschool [sic]) is inclusief het ommuurde schoolplein van algemeen cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een karakteristieke school in Amserdamse [sic] Schoolstijl. Het is tevens van belang als onderdeel van een ensemble schoolgebouwen, samen met de Beatrixlaan 2 (Prinses Beatrixschool).“

Interieur

In het interieur is de oorspronkelijke afwerking nog zichtbaar in de terazzovloeren.

Recente ontwikkelingen

Samen met de erachter gelegen voormalige Openbare Lagere School 4 (dat later de naam Prinses Beatrixschool kreeg) vormt het nu Het Vorstelijk Complex. In de voormalige Prins Bernardschool zit nu restaurant The Colour Kitchen; in de rest van het complex zitten onder andere een buurthuis en een nieuw, tussen de schoolgebouwen gebouwde ZIMIHC theater.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. http://www.museumvanzuilen.nl/boeken/boeken-deel-1/boeken-deel-1-openbare-scholen/
2. https://gemu.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=3ddf356700344e4ea0ad661a5ae330b8
3. http://www.kennisbankherbestemming.nu/projecten/het-vorstelijk-complex-utrecht
4. http://irenelaan.blogspot.nl/2008/04/vorstelijk-complex-prinses.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Fraai gebouw. Jammer dat enkele originele elementen verdwenen zijn.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.