Introductie

Woningbouwcomplex naar ontwerp van Joan van der Meij.

Specificaties

Officiële of officieuze naam President Steynstraat-Hofmeyrstraat, Amsterdam
Adres(sen) President Steynstraat 5-19, Hofmeyrstraat 24
Postcode(s) 1091 NB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeentelijke Woningdienst
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Joan van der Meij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1928
Huidige eigenaar Ymere
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om een vrij klein complex op de hoek van de President Steynstraat en de Hofmeyrstraat, dat aansluit op de poortachtige bebouwing van Cornelis Kruyswijk aan het President Steynplantsoen, een zeer klein groenstrookje direct aan de Wibautstraat waar ten tijde van de bouw nog de trein naar Utrecht reed. Aan de overkant van de straat stond tot 1992 een gespiegeld blok waarvan de plantsoenzijde ook van Kruyswijk was en de straatzijde van Van der Meij. Het pand was voorheen in bezit van Woningbedrijf Centrum-Oost, het huidige Ymere, Als ik het goed heb begrepen gaat de geschiedenis van Ymere terug tot de Gemeentelijke Woningdienst.

Exterieur

Het gaat om een blok van bruinrode baksteen dat aansluit op gebouwen van Kruyswijk en Kromhout. De afgeschuinde hoek van het blok van Kruyswijk aan de kant van de Transvaalkade vindt hier zijn pendant op de hoek met de Hofmeyrstraat. De hoek is hier eveneens afgeschuind en heeft een groot trappenhuisraam dat zich over vier verdiepingen uitstrekt. Oorspronkelijk was dit de basis van een imposante toren! Ook deze toren werd gespiegeld aan de overzijde. Het enige opmerkelijke dat nu nog rest aan deze gevel zijn de slanke schoorstenen, die hun basis hebben in de terugwijkende zolderverdieping. Ze doen denken aan de schoorstenen die Piet Kramer bouwde op blokken aan de Hoofdweg. De gevels zijn verder strak en regelmatig met sterk horizontale lijnen van kozijnen.

Recente ontwikkelingen

De toren op de hoek is helaas afgebroken en het spiegelpand aan de overkant is zelfs verdwenen. De bovenste verdiepingen zien er mooi onderhouden uit maar de grotendeels witgeschilderde begane grond met dichtgespijkerde horeca maakt een armoedige indruk. Links en rechts van de hoek is goed te zien hoe belangrijk het is dat zelfs een klein detail als roedeverdeling in bovenramen wordt gehandhaafd. De ramen waar dat niet meer het geval is slaan de gevel dood.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).
2. M. Kruidenier, Joan Melchior van der Meij, Architect (Rotterdam, 2014).
3. R. van Beekum, Cornelis Kruyswijk (Bussum, 2006).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/President_Steynstraat/5-19

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit is een onopvallend gebouw waar je gemakkelijk voorbij fietst. Ooit moet het er prachtig uit gezien hebben met zijn imposante hoektoren. Bij het bekijken van de gebouwen van Kruyswijk nam ik het mee op de route en ontdekte ik de spectaculaire schoorstenen, die gelukkig niet zijn afgebroken.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.