Introductie

Een van de befaamde postkantoren van Joop Crouwel.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Postkantoor (v.m.) nu Stadsmuseum, Doetinchem
Adres(sen) Burgemeester van Nispenstraat 2
Postcode(s) 7001 BS
Plaats (provincie) Doetinchem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever PTT
Oorspronkelijke functie Postkantoor
Betrokken architect(en) Joop Crouwel
Andere betrokken kunstenaars Willem Brouwer
Aanvang en oplevering 1920
Huidige eigenaar Gemeente Doetinchem
Huidige functie Museum
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513131

Achtergrond

Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School-architectuur in de Gelderse Achterhoek. Het gebouw werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Joseph Crouwel. Het gebouw is opgetrokken in Brabantse klinkersteen. Op de hoek is een opvallend accent aangebracht door de bouw van een toren met het trappenhuis. Het pand is voorzien van vele fraaie details. In het oog springende details zijn de twee monumentale gebeeldhouwde wapenstenen aan weerszijden van de ingang met de Hollandse leeuw. Deze zijn vervaardigd door de beeldhouwer Willem Brouwer.

In 1975 werd het postkantoor buiten bedrijf gesteld. Een aantal jaren heeft het prachtige gebouw dienst gedaan als onderkomen voor de Gemeentelijke Sociale Dienst. Na vertrek van de dienst heeft het gebouw leeggestaan en is sindsdien verpauperd. In 2011 nam het Stadsmuseum z'n intrek in het gebouw.

Exterieur

Het gebouw ligt in het centrum van Doetinchem. Mooi plastisch vormgegeven gebouw. Krachtige kozijnen met ladderramen. Fraai metselwerk. Opmerkelijk: het postkantoor had een daarmee verbonden directeurswoning. De toepassing van leipannen i.p.v. dakpannen lijkt me uitzonderlijk.

Interieur

Eén vertrek, vermoedelijk de woonkamer van de directeur, is in de originele staat teruggebracht. Mooie kasten en open haard-partij. Ook in het trappenhuis zijn verfijnde Amsterdamse School-elementen aan te wijzen.

Links

1. http://www.stadsmuseumdoetinchem.nl/Gebouw/page.aspx/13

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ken het gebouw van mijn omzwervingen in de Achterhoek. Ik vind dit een van de betere voorbeelden van typische Amsterdamse School-architectuur. Een bijzonder mooi en gaaf gebouw.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.