Introductie

Een woonblok naar ontwerp van de architect Co Franswa, gebouwd in het uitbreidingsgebied Plan West.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Postjeskade-Crynssenstraat-Nickeriestraat
Adres(sen) Postjeskade, Crynssenstraat, Nickeriestraat, Stuyvesantstraat 17I
Postcode(s) 1058 DE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Bouw- en Handelmaatschappij Theodoric
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Co Franswa
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1927
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het gaat om woningen "gelegen achter de 4e Ambachtschool aan de Crijnssenstraat in Amsterdam in opdracht van de NV Bouw- en Handelmaatschappij Theodoric" naar ontwerp van Co Franswa. (Citaat uit de lijst van het Franswa archief dat in het bezit is van het Het Nieuw Instituut.)

Exterieur

Het gaat om gevels in strakke late Amsterdamse Schoolstijl, die zich uitstrekken over een aantal straten. Het meest opvallende is misschien wel de concave gevel aan de Crynssenstraat, die doet denken aan de op een steenworp afstand liggende concave gevel van de 4e Ambachtschool van Westerman aan de Postjesweg en daar ongetwijfeld op gebaseerd is. Links van die gevel bevindt zich een toren met bovenin grote vensters van misschien oorspronkelijk een atelierwoning. Er hangen twee ronde erkers van meerdere verdiepingen hoog aan de kant van de Postjeskade en aan de kant van de Nickeriestraat.

Daar waar de Crynssenstraat opent in de Nickeriestraat hebben de woningen torenachtige accenten gekregen. Aan de Postjeskade bevinden zich erkerachtige uitbouwen maar die zijn mede met trespa platen zo veranderd dat moeilijk uit te maken is hoe zij er oorspronkelijk hebben uit gezien. Verder zijn er als versiering blokken en blokjes en ander abstract metselwerk aan de gevel te vinden, elementen die we terug zien in vele andere complexen van Franswa, onder meer in de Deurloostraat en de Roerstraat. Tenslotte zijn nog de voordeuren het vermelden waard. Voor zover nog aanwezig is sprake van fraai gietijzer voor de raampjes en op de deuren zelf.

Recente ontwikkelingen

Oorspronkelijk waren het waarschijnlijk panden met een zekere uitstraling, eenvoudige arbeiderswoningen maar wel met stijl. Daar is niet veel meer van over. De blokken zijn duidelijk in handen van verschillende eigenaren en zijn hier en daar lappendekens. Sommige delen zijn sterk verwaarloosd. Delen zijn gerenoveerd en schoongemaakt maar een aanpak die alle panden betreft ontbreekt. Wat alle panden helaas gemeen hebben is dat overal, met uitzondering van de toren, de oorspronkelijk houten kozijnen hebben plaats gemaakt voor karakterloze kunststof kozijnen zonder enige roedeverdeling, die het aanzicht van de panden schade berokkenen. Zelfs in de erkers is sprake van kunststof.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/archieven/details/FRAX/keywords/franswa

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ondanks de enigszins bedroevende staat waarin de blokken zich bevinden en de verschrikkelijke kunststof kozijnen die overheersen, toch de moeite waard. Vanwege de verrassende concave gevel in de Crynssenstraat en de typische Franswa versieringen. Een grondige renovatie à la het Beter Verbeteren plan en terugbrengen van de oorspronkelijke houten kozijnen met roedeverdeling zal de panden veel goed doen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.