Introductie

Prachtige begraafplaats in Groningen van Siebe Jan Bouma zet aan tot contemplatie.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Poortgebouw begraafplaats Esserveld, Groningen
Adres(sen) Esserweg 22A
Postcode(s) 9722 SN
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Groningen
Oorspronkelijke functie Begraafplaats
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar Gemeente Groningen
Huidige functie Begraafplaats
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 484139

Achtergrond

Esserveld werd aangelegd aan de zuidkant van de stad Groningen, toen begin jaren twintig van de twintigste eeuw de Noorder- en Zuiderbegraafplaats vol begonnen te raken. De architect Evert van Linge, een belangrijke vertegenwoordiger van de Amsterdamse School in Groningen, is hier begraven.

Exterieur

Het poortgebouw bestaat uit een overkapte onderdoorgang, aan beide zijden geflankeerd door o.a. een kantoor en een wachtruimte. De onderdoorgang is flink hoger dan de gootlijn van de flanken, waardoor de functie van de poort goed geaccentueerd is. Het torentje dat dit dak bekroont lijkt een bekende inspiratiebron te hebben. De verhouding dakhoogte/gevelhoogte is opvallend. Het gebouw wordt vanaf de weg bereikt via een brug, voorzien van pilaren van metselwerk en natuurstenen afdekkingen, en een eenvoudig vormgegeven hek met poort. De toegang tot de wachtruimte is voorzien van een mooi gelijnd kozijn en deur met glas in lood, en een fraaie luifel. De kantoordeuren zijn veel eenvoudiger, maar hebben elk een prachtig gevormd detail. De belettering aan de straatzijde is schitterend uitgevoerd in typische Amsterdamse School-stijl.

Interieur

De wachtruimte (niet toegankelijk) is voorzien van prachtig gelijnde spanten, de ramen zijn voorzien van art deco glas in lood, en er is een bijzondere gemetselde open haard aanwezig.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/484139/esserveld++poortgebouw+en+brug/groningen/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Afgezien van de Amsterdamse School-aspecten qua vormgeving, geeft de bijzondere functie van het gebouw een extra dimensie aan het genieten van dit object.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.