Introductie

Het pompgemaal aan het Laapersveld in Hilversum is gebouwd om het schone regenwater te verplaatsen van de vijver naar de haven aan de andere kant van de heuvel in Hilversum. Het maakt onderdeel uit van een ontwerp dat naast het pompgemaal bestond uit een vijver en een plantsoen uit 1918. Het werd ontworpen door W.M. Dudok.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Pompgemaal (Hilversum)
Adres(sen) Laapersweg 10
Postcode(s) 1213
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Hilversum
Oorspronkelijke functie Gemaal
Betrokken architect(en) Willem Dudok
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1920
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie Gemaal
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 407533

Achtergrond

In 1915 besloot de gemeenteraad tot aankoop van een terrein bij het Laapersveld voor de bouw van een pompgemaal. Dudok werd als hoofd van de dienst Publieke Werken in deze gemeente aangesteld voor het ontwerp. Een gescheiden buizenstelsel voerde schoon en vuil water aan. Het schone regenwater werd in een grote, vlindervormige vijver verzameld. Aan het eind van één van de vleugels situeerde Dudok een pompgebouwtje met een streng symmetrische opzet. Vanuit hier werd het water uit de vijver naar de Haven geperst. De vijver werd in het kader van de werkverschaffing aangelegd. Rond de waterpartij werden heuvels opgeworpen met uitzichtpunten. Gebogen lanen, trappartijen, en een gemetseld plateau bij het water sierden het park. De beplanting werd verzorgd door tuinarchitect J.H. Meijer.

Exterieur

Het zijn één van de eerste ontwerpen van Dudok met een plat dak. Het is een totaalcompositie van vierkante volumes die streng symmetrisch van elkaar gegroepeerd zijn. Er wordt gebruik gemaakt van verbijzonderingen in het metselverband. Dakranden met een staande rollaag. Er worden expressieve kleuren gebruikt in de kozijn- en raampartijen. Twee lantarens van siersmeedijzer aan de voorzijde van het gebouw als versiering. Het is voor een utilitair gebouw zeer mooi vormgegeven. Het gebouw staat op de as van het plantsoen en is daardoor sterk onderdeel van de gehele ruimtelijke opzet van Laapersveld. Het gebouw hoort in zijn uitstraling tot de periode van de architect Dudok waarbij hij zich liet inspireren tot stijlkenmerken van de Amsterdamse School.

Interieur

Ondergebracht in het gebouw was een machinekamer, een brandspuit, een transformatorruimte, een werkplaats en een appelplaats. Verder onbekend hoe de binnenafwerking was/is.

Gebruikte bronnen

1. Ginneken, S. van & w. van Helbergen 'Dudok, Een bouwmeester in beeld'
2. Bergeijk, H. 'Willem Marinus Dudok'

Links

1. http://www.tgooi.info/dudok/laapersveld.php
2. http://www.tgooi.info/dudok/laapersveld.php#pompgemaal

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik ben zelf opgegroeid in deze omgeving en bekend met het gebouw voordat het werd gerestaureerd. Vanuit de professie als architect heb ik een grote fascinatie voor Dudok.

Ingezonden door: alice roegholt

alice roegholt

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.