Introductie

Amsterdamse School in Utrecht: de voormalige politiepost aan de Tolsteegbrug, het bekendste werk van architect J. Planjer en gewaardeerd met de status 'rijksmonument'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Politiepost met conciërgewoning (v.m.), Utrecht
Adres(sen) Tolsteegbrug 1
Postcode(s) 3511 ZN
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Politiebureau
Betrokken architect(en) J. Planjer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Jos Stelling
Huidige functie Bioscoop
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514212

Achtergrond

'Bureau Tolsteeg' is gebouwd als de tweede politiepost van de stad Utrecht, gerealiseerd door architecten van de Dienst der Gemeentewerken van Utrecht. Het is onderdeel van het stedenbouwkundig project, dat verder de Tolsteegbrug, kademuren, tramhokje, urinoir en aanlegplaats omvat.

Exterieur

Het Louis Hartloopercomplex ligt aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Het kijkt uit op de terrasjes van Ledig Erf, de Tolsteegbrug bevindt zich er rechts van (vanaf Ledig Erf gezien) en aan de achterkant grenst het complex aan het plantsoen dat tussen de Stadsbuitengracht en het centrum ligt. Het is mogelijk om vanaf Ledig Erf aan de rechterkant onder het gebouw door te lopen dit plantsoen in (Manenburg).

De entree van het gebouw bevindt zich aan de Ledig Erf-zijde (voorzijde), aan de linker zijkant zijn de ingangen naar enkele dienstruimten te vinden. De publieksentree is onder de 'toren' (het hoogste onderdeel van het gebouw) geplaatst. Zowel in de onderdoorgang naar het plantsoen (rechts), de publieksingang (links, in de toren), als in de ramen van het LHC-café (ertussenin) zijn boogvormen gebruikt.

Het complex is gebouwd in baksteen, voor (gedeelten van) het dak heeft men voor leisteen gekozen. Bij de ramen in de voorzijde van het gebouw (boven het café, in de toren, en daar links van) valt de nadruk op het horizontale op - dit in mooi contrast met het verticale van de toren en de hoge linkerzijde van het gebouw. Enige stijlvol sobere ornamenten zijn zichtbaar aan de dakrand van het platte dak aan de rechter- linkerkant van de voorzijde van het LHC. Boven de onderdoorgang rechts bevindt zich het wapen van Utrecht.

Interieur

In de ramen van het trappenhuis (twee stroken van elk zes ramen) is glas in lood aangebracht met steeds dezelfde voorstelling. Het lijkt te gaan om mannen met bivakmutsen en ronde schilden. Op de begane grond zijn drie kleine ramen met glas in lood aangebracht, waarin drie figuren met bajonetten te zien zijn. Het woord ORDE spring in het oog. De ramen verwijzen duidelijk naar de functie van het gebouw. Hoewel de ramen niet gesigneerd zijn, is het goed mogelijk dat het ontwerpen van de Utrechtse kunstenaar Kees Kuiler betreft. Niet alleen zijn woonplaats maakt het plausibel dat hij betrokken was, ook de stijl.

Recente ontwikkelingen

In 2003 heeft het complex een nieuwe bestemming gekregen als cultureel centrum onder de naam Louis Hartlooper Complex.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50406
2. http://www.hetutrechtsarchief.nl/thema/film/bioscoopgeschiedenis/de-vaste-bioscopen/louis-hartlooper-complex

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik heb in Utrecht gewoond en ging graag wat drinken en films kijken in het LHC. Ook heb ik er met veel plezier in dit complex als vrijwilliger bij het Holland Animation Film Festival gewerkt.

Ingezonden door: Iris Wissenburg

Iris Wissenburg Mijn naam is Iris Wissenburg, ik ben 27 jaar en heb geschiedenis en antropologie gestudeerd. Op het moment ben ik (onderzoeks)stagiaire bij Museum Boijmans Van Beuningen, ter ondersteuning van de projectleider bij de voorbereiding van de tentoonstelling Design Derby - Nederland/België 1815-2015.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.