Introductie

Deze politiepost werd voltooid in 1916 - een goed bouwjaar!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Politiepost (v.m.) Buiksloterweg, Amsterdam
Adres(sen) Buiksloterweg 9b
Postcode(s) 1031 CC
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Politiebureau
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1916
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 508529

Achtergrond

Deze voormalige politiepost aan de Buiksloterweg in Amsterdam, vlakbij de aanlegplaats van de pont, bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkant houten panden met tentdak. Hij verrees in 1915-'16 naar plannen van de Dienst Publieke Werken en bevatte oorspronkelijk een agentenkamer, een kamer voor de postcommandant, een fietsenbergplaats en twee cachotten.

Exterieur

Het huisje is een landelijke variant van de Amsterdamse School en past daarmee bij het karakter van de tuindorpen die veelvuldig in Noord zijn gebouwd. Het beschilderde houten beschot op de gevel vindt men in allerlei variaties terug in Amsterdam Noord, onder meer rond het Purmerplein.

Rijksmonumenten geeft de volgende gedetailleerde beschrijving. Op een samengestelde plattegrond van twee in elkaar geschoven vierkanten, op bakstenen plint met horizontaal beschot gebouwde politiepost met één bouwlaag en kapverdieping onder samenstel van daken bedekt met zwarte pannen. Het gebouwtje is aan de zuidoost- en noordwestzijde ingeknikt. Op beide nokpunten elk een deels met lood beklede gemetselde schoorsteen, met elkaar verbonden door een, eveneens decoratief met lood bekleed tussenstuk, waarin luchtkanalen zijn gesitueerd ten behoeve van de zuurstofvoorziening van de arrestantenkamers. Onder de gootlijst een overkragend, langs alle zijden van het gebouwtje lopend, fries. De ingangspartij bevindt zich op de afgeschuinde Z-hoek en bestaat uit een houten bewerkte deur met aan beide zijden twee smalle diepliggende zijlichten onder overkragende lijst. De deur heeft een gekante middenstijl en verzwaarde onderzijde en smal staand deurlicht. De zijlichten zijn gevat in een verticale omlijsting op neuten. Zij-ingang in de teruggerooide ZO-gevel. Aan alle gevelzijden, alsmede daar waar de gevel is ingeknikt, bevinden zich dubbele openslaande vensters met negenruitsroedenverdeling, aan weerszijden voorzien van luiken. Het houten beschot is aan de boven- en onderzijde groen geschilderd, verder gebroken wit; de uiteinden van de delen zijn gepunt. De bovenrand rond de raamkozijnen is gekarteld. Delen van het oorspronkelijke interieur zijn nog aanwezig. NB Achteringang en aanbouw zijn niet oorspronkelijk, doch wel in verwante trant.

Waardering: Vroeg 20ste-eeuwse politiepost met bijbehorend interieur in landelijke variant van de Amsterdamse School van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook typologische waarde. Tevens van belang wegens situationele waarde wegens de met de oorspronkelijke functie verbonden ligging nabij de voorhaven.

Recente ontwikkelingen

Het pand is verbouwd tot woonhuis. Zoals op de historische foto te zien is, is de witte kleur niet oorspronkelijk en was de voordeur aanvankelijk meer naar achteren geplaatst.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/46488
2. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu11_01/sten009monu11_01_0018.php
3. http://spqa-am.blogspot.nl/2012/03/stadsgezichten-het-parool-politiepost_20.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Honderden keren ben ik er langs gefietst zonder er veel acht op te slaan. Een artikel dat ik las maakte me opmerkzaam op de monumentenstatus.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 25 maart 2017 om 22:02:

Het gebouwtje staat te koop. Het is daarom mogelijk het bijzondere interieur te zien: http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-49169905-buiksloterweg-9-b/

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.