Introductie

Richard Keijzer beschreef de politiepost achter het station in zijn woonplaats Hilversum. Het kleurgebruik verraadt al dat we met Dudok te maken hebben: diens tribune langs het oude sportpark is in dezelfde kleurtinten uitgevoerd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Politiepost (v.m.), Hilversum
Adres(sen) Kleine Drift 17
Postcode(s) 1221 JW
Plaats (provincie) Hilversum (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Hilversum
Oorspronkelijke functie Politiebureau
Betrokken architect(en) Willem Dudok
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dudok ontwierp het politieposthuis al in 1915, op aandringen van de buurt. De wijk Over het Spoor was zo'n 100 jaar geleden tamelijk onrustig en het duurde lang voordat politie aanwezig was na een melding. Een eigen posthuis zou dat probleem kunnen verhelpen. Het gebouwtje kreeg twee cellen, voor het tijdelijk herbergen van arrestanten.

Exterieur

Enkele Amsterdamse School-kenmerken van de politiepost zijn baksteengebruik, de iets taps toelopende schoorsteen, de ijzeren lantaarn boven de deur en de paraboolvorm van de deur.

Recente ontwikkelingen

In de oorlog was het posthuis gevorderd door de Wehrmacht. Bij een restauratie enkele jaren geleden kwamen Duitse leuzen tevoorschijn vanachter het behang.

Links

1. http://www.tgooi.info/dudok/politiepost1.php
2. http://www.dudokwonen.nl/over-dudok/nieuws/ontdek-het-icoon-politiepost-het-doet-met-zn-royale-dak-en-grote-schoorsteen-dramatisch-aan/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het staat een beetje achteraf op het plein achter station Hilversum, gebouwtje mag wel wat meer in de publiciteit.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.