Introductie

Een ontwerp van de gemeentearchitect Neysingh.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Politiebureau (vm) Zonneveldstraat, Leiden
Adres(sen) Zonneveldstraat 10
Postcode(s) 2311 RV
Plaats (provincie) Leiden (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Leiden
Oorspronkelijke functie Politiebureau
Betrokken architect(en) Jan Neysingh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar Holland Property Group
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 515087

Achtergrond

Dit rijksmonument gebouwd begin jaren 20 van de vorige eeuw gelegen aan de Zonneveldstraat te Leiden is oorspronkelijk ontworpen als politiebureau met cellencomplex. In 1927 verhuisde de Leidse politie van het stadhuis naar een eigen onderkomen aan de Zonneveldstraat.

Zie hier voor een uitgebreide beschrijving.

Exterieur

Beeldbepalend gebouw in deze straat, in een zeer eigen stijl door de gemeentearchitect Neysingh ontworpen. Het gebouw kan tot de Amsterdamse School worden gerekend en bestaat uit vier bouwlagen. Het wordt gekarakteriseerd door de strakke kubische hoofdvormen van de twee hoekpaviljoens en het hoger opgetrokken middengedeelte. Het heeft van origine stalen kozijnen (oorspronkelijk met glas in lood), afgeronde hoeken, verschillende metselverbanden en veel decoratie. Decoratie blijkt met name uit de zwart geglazuurde bakstenen die in patronen op de gevel is aangebracht, de witte ijzeren houders van vlaggenmasten, de witte relingen voor de ramen op de begane grond, de ingangspartij met luifel, evenals het wapen van Leiden en het jaartal 1927 die in geglazuurde schilden op de gevel zijn aangebracht. Opvallend zijn ook de blauw geglazuurde letters "Bureau van Politie".

Interieur

Het monumentenregister meldt het volgende:

"Het interieur is vooral in de verkeersruimtes nog redelijk in tact. Zo zijn onder meer bewaard gebleven: de cassetteplafonds in het beton, de vloer van marmersplittegels met een zwarte meanderrand in de hal en gangen, dubbele houten deuren met geprofileerde naalden, bovenlichten met glas-in-lood, tegellambriseringen met een zwarte porfierrand, een houten trapleuning in koperen steunen en gestileerd aangezette consoles op de betonnen pijlers. Op de eerste verdieping een balustrade met tegels, een houten bank op zwarte pootjes en in een nis een granito gootsteentje met zwart-witte tegeltjes."

Recente ontwikkelingen

Aan de achterzijde was voor de jongste verbouwing al een groot deel van het oorspronkelijke cellencomplex afgebroken, waardoor het gebouw een U-vormige plattegrond kreeg. Verder was het glas in lood reeds uit de stalen kozijnen verwijderd.

In 2012 heeft de gemeente Leiden het gebouw verkocht. Holland Property Group heeft er vervolgens tien appartementen met eigen voorzieningen gerealiseerd. De verbouwing werd uitgevoerd met behoud van de bestaande structuur van het gebouw en aanwezige originele details. Door gebruik te maken van het souterrain werden extra woonmeters functioneel gemaakt. De verbouwing werd in in 2014 afgesloten waarna de appartementen in de verhuur gingen.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/51080
2. http://hollandpropertygroup.nl/portfolio/transformation-leiden-police-station/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zeer eigenzinnige vormgeving met een mengeling van invloeden.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

geplaatst door Ron Conijn op 4 december 2014 om 07:27:

Het pand opnieuw bezocht, de verbouwing tot appartementen is nu klaar, veel detailfoto's bijgeplaatst, ook van de spectaculaire hal. Gaat dat zien!

geplaatst door Paul Paris op 9 december 2014 om 13:23:

inderdaad, Ron, de hal is een juweeltje. Zeldzaam mooi bewaard gebleven. Bijzonder is de bank onder het raam. Jammer dat de plafondlampen wat uit de toon vallen...

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.