Introductie

We kregen kleurenfoto's van dit gemaal, genomen vlak voordat het afgebroken werd. Op en top Amsterdamse School is. Hoe hebben ze dit ooit kunnen afbreken?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Poldergemaal Oosterringdijk, Amsterdam
Adres(sen) Ooster Ringdijk 48-49
Postcode(s) 1098
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gesloopt
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Gemaal
Betrokken architect(en) Pieter Marnette
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit motorgemaal werd in 1925 gebouwd aan de Oosterringdijk in Amsterdam Watergraafsmeer naar ontwerp van Publieke Werken. Het wordt toegeschreven aan Pieter Marnette. Tegenwoordig is dit de rand van het Science Park. Een automatisch gemaal nam in 1983 de dienst van het toen bijna 50 jaar oude gemaal over en het Amsterdamse School gebouw is toen afgebroken. Zoals een bezoeker van de website Het geheugen van oost schreef, verdween daarmee een van de laatste herinneringen aan de Amsterdamse School in deze omgeving.

Exterieur

Het gebouwtje werd in de pers getypeerd als "allermerkwaardigst". We zien typische Amsterdamse School kenmerken zoals bijzonder vormgegeven houten kozijnen (de ramen aan de zijkant met een driehoek), een groot pannendak dat bovenop onregelmatig gevormde delen heeft, gedeeltelijk van natuursteen, evenals een slingerende bakstenen borstwering aan de voorzijde, met granieten elementen. Deze borstwering doet denken aan de bruggen die Kramer voor Publieke Werken ontwierp. Bijzonder is ook het enorme driehoekige raam aan de polderzijde.

Interieur

Van het interieur heb ik geen foto's gevonden. Wel is in Moderne bouwkunst in Nederland een plattegrond met uitleg opgenomen. Hierop is ook het eerder gebouwde gemaal Stadwijck getekend, dat nog altijd bestaat.

Gebruikte bronnen

1. H.P. Berlage, Moderne Bouwkunst in Nederland, deel 11. Gebouwen voor technische doeleinden. Rotterdam, 1932.

Links

1. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/2d2d4060-fd77-557b-8ae5-06e68824a315
2. https://geheugenvanoost.amsterdam/page/20402/16-oktober-1926

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam dit bijzondere gebouwtje toevallig tegen op de Beeldbank van het Stadsarchief.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.