Introductie

Van dit soort huizen in de regionale variant van de Amsterdamse School zijn er in Groningen veel te vinden - vaak van de hand van Reitsema.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Plantsoenweg 11, Sauwerd
Adres(sen) Plantsoenweg 11
Postcode(s) 9771 AC
Plaats (provincie) Sauwerd
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

De Plantsoenweg is een straat ten zuiden van het centrum van het dorp Sauwerd, richting Adorp. De straat is alleen aan de oostkant bebouwd met veelal vrijstaande huizen. Hier heeft architect Reitsema in 1934 een vrijstaand woonhuis gebouwd voor een particuliere opdrachtgever waarvan ik de naam niet heb kunnen achterhalen. In 1932 bouwde Reitsema in Leens een gelijksoortig huis, echter in vereenvoudigde vorm (R. Ritzemastraat 7). Iets verderop aan de Plantsoenweg in Sauwerd staat overigens nóg een (zeer eenvoudig) ontwerp van Reitsema.

Exterieur

Het pand toont overeenkomsten met andere ontwerpen voor huizen met zadeldaken, waarbij Reitsema speelt met de schoorsteen als centraal en decoratief element in de voorgevel en met horizontale elementen zoals plantenbakken. Het is bijvoorbeeld interessant de gevel in Sauwerd te vergelijken met die van de voormalige tuinderswoning aan de Hoofdstraat 23 te Niekerk (1929) en het hierboven genoemde huis in Leens.

Het vrijstaande woonhuis is geheel opgetrokken uit mondsteen, een baksteensoort die zo dicht bij het vuur in de oven heeft gelegen dat deze deels is gesinterd en vervormd. Reitsema plaatst de schoorsteen precies in het midden van de voorgevel en hij laat deze starten op grondnivo en doorlopen tot boven de nok. Aan de bovenzijde zijn drie horizontale betonnen elementen aangebracht, die links en rechts uitsteken, evenals een verticale rij ronde keramische ornamenten.

Aan de achterzijde is sprake van een tweede schoorsteen, die ook met betonnen ornamenten boven de nok uitsteekt. Onder de ramen op de eerste verdieping zijn plantenbakken op klossen aangebracht. Tussen de ramen op de benedenverdieping zijn opnieuw drie horizontale betonnen ornamenten tegen de schoorsteen aangebracht. Deze lijken een verkleinde versie van de vier horizontale ornamenten aan de woning in Niekerk. De overgang tussen de begane grond en de eerste verdieping is geaccentueerd door een brede betonnen rand, die links en rechts extra wordt benadrukt door uitstekende dakgoten. De ingangspartij bevindt zich aan de linkerzijde en is gelegen onder een betonnen luifel, die wordt ondersteund door twee betonnen pilaren rustend op een halfhoog bakstenen muurtje.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman en Henk Bolt, Willem Reitsema Tzn (1885-1963). Architect op het Hogeland (Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik fotografeerde dit woonhuis tijdens een tocht van Zuidhorn en Aduard via Sauwerd naar Winsum, teneinde meerdere huizen van Reitsema te zien.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.