Introductie

Willem Reitsema heeft ongelooflijk veel geproduceerd in veel Groningse dorpen, waaronder Eenrum.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Plantsoenstraat 2, Eenrum
Adres(sen) Plantsoenstraat 2, Eenrum
Postcode(s)
Plaats (provincie)
Land
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit vrijstaande woonhuis met aangebouwde garage in Eenrum heb ik niets kunnen vinden. Het staat vast dat het een ontwerp van Reitsema is. Reitsema bouwt hiermee voort op het soort gevels met horizontale en verticale accenten en rechts een terugspringend deel, het geheel onder een wolfdak. Een eerder (1929) voorbeeld is te vinden in Leens aan de Hoofdstraat 29.

Exterieur

Het pand staat in een uitbreidingswijk van Eenrum waarin zich vele dertiger jaren huizen bevinden, die zijn voorzien van mooie details zoals gietijzeren ornamenten. Het linker buurhuis aan de Burgemeester Wiersumstraat 36 is mogelijk ook van Reitsema maar in een andere stijl gebouwd. Schuin ertegenover, Burgemeester Wiersumstraat 29, staat een huis dat met zijn gele bakstenen en vormentaal wel wat op het huis aan de Plantsoenstraat lijkt. Ook een Reitsema, uit 1935.

De uitstraling van Plantsoenstraat 2 is vrij statig en tegelijk landelijk. Fennema schrijft erover: "Het pand met aangebouwde garage is opgetrokken van gele baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen, dat is doorgetrokken tot aan de bovenzijde van de ramen op de begane grond. De aangebouwde garage is geheel opgetrokken van gesinterde baksteen. Het pand wordt gedekt door een wolfdak, de garage door een tentdak. De voorgevel van het pand springt aan de rechterzijde terug en heeft op de eerste verdieping een uitkragend balkon van gele baksteen. De boogvormige toegangsdeur wordt omlijst door een dondere bakstenen rand en heeft ter weerszijden twee kleine glas-in-lood-vensters." (Fennema, blz 87)

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema, Annelike Brinkman, Henk Bolt, Willem Reitsema (1885-1963) Architect op het Hogeland (Groningen, Uitgeverij Noordboek, 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

De bijzondere details van deze stijlvolle woning zie je eigenlijk pas als je langer kijkt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.