Introductie

Een parel in de wijk Delfzijl Oud West, verwant aan de Amsterdamse School!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Piet Heinstraat 8, Delfzijl
Adres(sen) Piet Heinstraat 8
Postcode(s) 9934 HL
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) F. van Eisden
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat architecten betreft was een grote rol weggelegd voor gebr. De Boer en gebr. Zwarts, aannemers te Delfzijl. Maar dit huis werd gebouwd door een andere aannemer, te weten F. van Eisden. Van Eisden ontwierp het huis in 1933 voor een bedrag van 3900 gulden. De vergunning werd verleend op 27 februari 1933. Het is waarschijnlijk dat Van Eisden het pand nog tijdens de bouw of vlak daarna aan de eerste bewoner heeft verkocht. Van deze aannemer staan meerdere ontwerpen in de wijk, onder meer Houtmanstraat 23-25 (1933).

In de wijk staan diverse varianten van Piet Heinstraat 8, maar meestal zijn ze iets lager en hebben ze niet zo een rijzig uiterlijk. Een voorbeeld van een wat gedrongener variant is C. Houtmanstraat 54. De ingang ligt daar rechts in de voorgevel en op de verdieping is sprake van een puntig uitstekende erker.

De woning is sinds ca. 1965 in de familie. (Oorspronkelijk Rederij van Streun en inmiddels twee generaties verder de huidige bewoner.)

Exterieur

Het pand ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en dubbele woonhuizen. Tot aan de C. Houtmanstraat hebben de huizen een duidelijk dertiger jaren karakter met kenmerken van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Verderop in de straat zijn de huizen later gebouwd.

Piet Heinstraat 8 is opgetrokken uit oranje baksteen op een paarsbruin trasraam en wordt gekenmerkt door een spitsboogvormige gevel. Opvallend is de erker, die op de verdieping lichtjes uit de gevel steekt, veel bescheidener dan de erkers aan het dubbele buurpand, Piet Heinstraat 4-6, een ontwerp van de gebr. Zwarts. Naast baksteen neemt beton een belangrijke plaats in: als stroken boven en onder de erker op de verdieping en als prominente doorlopende strook boven de portiek en de kozijnen van de begane grond. Het schuin geplaatste hoekraam wordt ook verdeeld door betonnen stijlen. De voordeur ligt links in de voorgevel, in een verdiepte portiek. Opvallend is verder, dat het metselwerk van het bovenste deel van de gevel iets uitsteekt. Dit moet bewust zijn gedaan.

De originele bouwtekening wijkt af van de daadwerkelijke bouw, zo zijn de ramen boven anders geplaatst: kleine ramen buiten en grote ramen binnen. Dit lijkt een fout in de tekening: gezien het model van de erker is het namelijk niet mogelijk de grote ramen aan de buitenkant te plaatsen. Ook de schoorsteen is niet in het midden van het dak geplaatst maar aan de linkerkant van de nok. Tevens heeft er nooit een raam in de schuur gezeten aan de voorkant. Verder staan er nog andere, niet relevante, fouten in de tekening.

De kozijnen die zijn teruggeplaatst zijn van kunstof, maar zijn wel een exacte kopie van de oorspronkelijke ramen; bij de vergunning was het behoud van aanzicht een vereiste.

Interieur

Op de tekening oogt het als een klein huis, maar met een totale oppervlakte van 155m2 valt dat mee. Beneden zijn de hal, voorkamer, achterkamer, en keuken; boven en op zolder vier slaapkamers. Alle originele delen in en om het huis die detaillering hadden, zoals de voordeur, suite deuren en schoorsteenmantels, zijn bewaard gebleven.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossier, Archief Delfzijl.
2. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).
3. Informatie van de bewoner (2020).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik fotografeerde het huis tijdens een wandeling door deze bijzondere buurt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.