Introductie

Een parel in de wijk Delfzijl, verwant aan de Amsterdamse School!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Piet Heinstraat 8, Delfzijl
Adres(sen) Piet Heinstraat 8
Postcode(s) 9934 HL
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat architecten betreft lijkt een grote rol weggelegd voor J. de Boer, de gebroeders De Boer, J. Zwarts en de gebroeders Zwarts, aannemers te Delfzijl. Meer informatie over de wijk is te vinden onder Delfzijl Oud West.

De architect van dit vrijstaande woonhuis in de Piet Heinstraat is vooralsnog onbekend. In de wijk staan diverse varianten maar meestal zijn ze iets lager en hebben ze niet zo een rijzig uiterlijk. Een voorbeeld van een wat gedrongener variant is C. Houtmanstraat 54. De ingang ligt daar rechts in de voorgevel en op de verdieping is sprake van een puntig uitstekende erker.

Exterieur

Het pand ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en andere dubbele woonhuizen. Tot aan de C. Houtmanstraat hebben de huizen een duidelijk dertiger jaren karakter met kenmerken van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Verderop in de straat zijn de huizen later gebouwd.

Piet Heinstraat 8 is opgetrokken uit oranje baksteen op een paarsbruin trasraam en wordt gekenmerkt door een spitsboogvormige gevel. Opvallend is de erker, die op de verdieping lichtjes uit de gevel steekt, veel bescheidener dan de erkers aan het dubbele buurpand, Piet Heinstraat 4-6. Naast baksteen neemt beton een belangrijke plaats in: als stroken boven en onder de erker op de verdieping en als prominente doorlopende strook boven de portiek en de kozijnen van de begane grond. Het schuin geplaatste hoekraam wordt ook verdeeld door betonnen stijlen. De voordeur ligt links in de voorgevel, in een verdiepte portiek. Opvallend is verder, dat het metselwerk van het bovenste deel van de gevel iets uitsteekt. Dit moet bewust zijn gedaan.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

De kozijnen zijn vernieuwd en de oorspronkelijke detaillering is verdwenen.

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School Wandelroute +/- 2,5 km. (Stichting Top van Groningen, 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik fotografeerde het huis tijdens een wandeling door deze bijzondere buurt.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.