Introductie

Een van de dubbele woonhuizen in de wijk Oud West in Delfzijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Piet Heinstraat 4-6, Delfzijl
Adres(sen) Piet Heinstraat 4-6
Postcode(s) 9934 HL
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever D. Pilon
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) J. Zwarts
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Woningen overig
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1927 tot ver in de jaren dertig is een groot aantal huizen in Delfzijl Oud-West gebouwd in een expressieve, aan de Amsterdamse School verwante stijl. Wat “architecten” betreft was een grote rol weggelegd voor aannemers als J. de Boer/de gebroeders De Boer en J. Zwarts/de gebroeders Zwarts. Meer informatie over de wijk is te vinden onder Delfzijl Oud West.

Dit dubbele woonhuis is gebouwd in opdracht van D. Pilon voor een bedrag van 5200 gulden naar ontwerp van J. Zwarts. Een rode variant van het ontwerp staat in de M. Trompstraat 3-5, dat in dezelfde periode werd gebouwd. De vergunningsaanvraag werd in december 1933 ingediend en al na een paar dagen verleend.

Exterieur

Het pand ligt in een straat met fraaie vrijstaande woningen en andere dubbele woonhuizen. Tot aan de C. Houtmanstraat hebben de huizen een duidelijk dertiger jaren karakter met kenmerken van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Verderop in de straat zijn de huizen later gebouwd.

Piet Heinstraat 4-6 wordt gekenmerkt door twee puntgevels met geknikte pannendaken. De gevels worden verbonden door een haaks staand dak dat aan de voorkant ook geknikt is. Kenmerkend voor het pand is het gebruik van gesinterde bruinpaarse baksteen, die de gevels heel levendig maken. Opvallend zijn de tweezijdige erkers, die op de verdieping uit de gevel steken. Zij rusten op een betonnen console. Centraal aan de erkers bevindt zich een gekartelde strook hout en de langwerpige raampjes aan weerszijden daarvan zijn voorzien van glas in lood (alleen nog aanwezig op nummer 4). Op de begane grond is aan de voorzijde sprake van driezijdige erkers. De houten voordeuren liggen in het verbindende deel in een ondiepe portiek. Tussen de beide voordeuren is sprake van een langwerpige strook glas in lood. De zijgevels van beide woningen zijn voorzien van een ondiepe uitbouw met daarin een hoekraam. In het verbindende pannendak bevindt zich een dakkapel, die wordt gedeeld door beide woningen.

Pal tegenover het hier besproken pand ligt een ander dubbel woonhuis, nummers 5-7. Het contrast is interessant, aangezien het is opgetrokken uit een andere kleur baksteen en andere kenmerken heeft. Maar door de geknikte kappen en de centraal gelegen voordeuren met daartussen een strook glas in lood lijken de panden toch sterk op elkaar.

Interieur

Over de interieurs is mij niets bekend.

Recente ontwikkelingen

De kozijnen zijn gewijzigd en daarbij zijn bij de woning op nummer 6 helaas details verloren gegaan, met name bij de erker op de verdieping.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een van de dubbele woonhuizen in de wijk, erg mooi door de gesinterde baksteen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.