Introductie

Ha heerlijk Holtkamp! Eindelijk op Wendingen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Patisserie Holtkamp
Adres(sen) Vijzelgracht 15 15
Postcode(s) 1017
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever George van Nie jr.
Oorspronkelijke functie Winkel(s)
Betrokken architect(en) F.M. Kramer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Nico Meijles en Angela Holtkamp
Huidige functie Winkel(s)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Al sinds 1886 zit op de Vijzelgracht 15 een banketbakkerij. In 1928 werd het niet al te grote winkelpand gemoderniseerd. Een schitterend winkeltje met een opvallende houten pui met glas in lood ramen en bijpassend interieur is het resultaat.

Exterieur

De winkel heeft een houten winkelpui met horizontale ornamenten en glas in lood bovenlichten.

Interieur

In de winkel vinden we een mozaïekentegelvloer en wandvitrines van gelakt eiken- en palissanderhout met coromandel accenten. In het houtwerk heeft Kramer zoveel mogelijk rechttoe rechtaan oplossingen vermeden door meerdere lagen te creëren met verspringende hoeken. Op plekken waar geen vitrines zijn hangen met neutraal gekleurde stof beklede panelen. In de toegangsdeur en de deuren in de winkel naar de bakkerij zitten glas-in-loodramen. Boven de vitrines zijn rondom op de muren decoraties aangebracht waarin een geschilderde wijzerplaat is verwerkt. Wie die heeft aangebracht is niet bekend, maar wie weet was het Pieter den Besten of Jaap Gidding? Het patroon hiervan komt terug in de gebaksdozen van Holtkamp.

Recente ontwikkelingen

Het is niet vreemd dat lang gedacht is dat het de befaamde architect Piet Kramer was die alleen verantwoordelijk was voor de bijzondere winkel. Piet had als kind immers tegenover de banketbakkerij gewoond, en qua stijl én datering had het goed gekund. Vandaar ook dat Piet Kramers zoon Friso (industrieel ontwerper en verantwoordelijk voor iconische meubels en straatlantaarns) de feestelijke heropening verzorgde na de grondige restauratie van de winkel in 2004 door Nico Meijles en Angela Holtkamp, de huidige eigenaren.

Bij nadere bestudering blijkt het om een andere Kramer te gaan: de aan de Spiegelstraat gevestigde architect F.M. Kramer. Het is onomstotelijk diens naam op de bouwtekeningen- en vergunningen (zie foto’s) uit het bouwarchief van de gemeente Amsterdam. Niettemin moet betrokkenheid van Piet Kramer bij het ontwerp - zie tevens de reacties hieronder - niet uitgesloten worden.

De nieuwe toonmeubels zijn overigens van hand van architect, voormalig rijksbouwmeester, én klant Wim Quist.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Patisserie_Holtkamp
2. http://www.patisserieholtkamp.nl/nl-NL/historie/
3. http://www.winkelstories.com/Holtkamp00.html
4. http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/366-de-tradities-van-banketbakkerij-holtkamp

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Typisch een geval van ‘ik kom er voor de zoveelste keer langs, maar waarom is dit schitterde winkeltje mij niet eerder opgevallen?”

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 23 januari 2016 om 11:35:

Dankjewel Gert-Jan! De eigenaren waren er - gelukkig - ook erg blij mee. Een 'kleine' en relatief onbekende Kramer, maar daardoor niet minder indrukwekkend en mooi.

De eerste exterieurfoto's heb ik inderdaad 's avonds gemaakt toen ik er een keer langskwam; die van het interieur echter 's ochtends vroeg voor openingstijd. Ik was er al een paar keer langs gegaan, maar het was me al snel duidelijk dat overdag fotograferen in zo'n klein winkeltje zonder klanten of personeel tot last te zijn (of dat die mij in de weg lopen!) niet doenlijk was. Dat blijkt dus qua beeld zeker geen nadeel te zijn geweest.

geplaatst door Marcel Westhoff op 30 januari 2016 om 09:47:

Helaas: het blijkt dus niet om een P. L. Kramer te gaan, maar om een F. M. Kramer! De informatie die mij hierover bereikte gecheckt bij het bouwarchief van de gemeente en zowaar: het klopt. De tekst is aangepast en bouwtekeningen- en aanvraag zijn toegevoegd. Ongeacht wie het heeft gemaakt: het blijft een schitterend winkeltje...

geplaatst door Annebelle Kramer op 14 april 2016 om 07:36:

Een prachtige winkel, maar ik hoor wel erg tegenstrijdige berichten over wie de architect zou zijn geweest...Friso Kramer - de zoon van Piet weet niet beter dan dat zijn vader zowel het exterieur als het interieur heeft ontworpen. Wie oh wie kan mij hier nu helderheid over geven. Al zoekend op het internet kan ik practish geen werken van F.M. Kramer vinden, wel veel van Piet Kramer....

geplaatst door Marcel Westhoff op 14 april 2016 om 08:50:

Er is inderdaad verwarring hierover. Dat er twee architecten zijn die Kramer heten maakt het er niet makkelijker op! Op de bouwtekeningen staat in ieder geval duidelijk de naam F.M. Kramer vermeldt.

In de net verschenen catalogus bij de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum komt Patisserie Holtkamp ook aan bod. Ook hier wordt het ontwerp aan F.M. Kramer toegeschreven, al is er de volgende toevoeging: "Volgens mevrouw Hioolen (dochter van de opdrachtgevers George van Nie en Marie van Nie-Prent) maakte Piet Kramer het basisontwerp."

(Ben je zelf familie trouwens?)

geplaatst door Annebelle Kramer op 14 april 2016 om 09:52:

Ja heb het ook gevonden in de catalogus! en jawel 'k ben een kleindochter van Piet, dochter van Friso die zeer stellig wist dat zijn vader het ontwerp had gemaakt. Dus "Volgens mevrouw Hioolen (dochter van de opdrachtgevers George van Nie en Marie van Nie-Prent) maakte Piet Kramer het basisontwerp." klopt als een bus. Piet Kramer is geboren op de Vijzelgracht nr 10 tegenover Holtkamp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.