Introductie

Deze villa is een vroeg werk van Alphons Boosten uit 1924, het jaar dat de samenwerking met Jos Ritzen werd beëindigd wegens Ritzens vertrek naar Antwerpen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Pastorie Voltastraat, Maastricht
Adres(sen) Voltastraat 25
Postcode(s) 6224
Plaats (provincie) Maastricht (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Parochie Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk
Oorspronkelijke functie Religieus overig
Betrokken architect(en) Alphons Boosten
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Ambtswoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het huis is tegenwoordig de pastorie van de nabije Lourdeskerk. Deze werd in 1938 door Frits Peutz ontworpen en is dus van latere datum. De gemeente bestond al in 1924.

Exterieur

Qua uiterlijk lijkt dit huis nogal traditioneel. De woning is symmetrisch van opzet en het geheel mist het spelen met symmetrie en proporties zoals dat wel in het latere werk van Boosten naar voren komt. Er zijn echter heel wat Amsterdamse School-elementen te ontdekken. Aan de Edisonstraat is dat de voordeur, voorzien van een raam met horizontale roeden met vierkante vlakjes als versiering. Boven de voordeur een luifel die gedragen wordt door twee slanke houten pilaren met aan de bovenkant bollen. Naast de deur twee royale bloembakken. De vestibule heeft een puntvormig bovenlicht; deze puntvorm paste Boosten wel vaker toe, met name voor erkers. Boven de voordeur op de eerste etage centraal een breed, boogvormig en diep balkon met een balustrade die op bolletjes rust. Het balkon is voorzien van een royale uitkragende luifel.

Een zijgevel is te zien vanaf de Voltastraat en heeft een dubbele schoorsteen die een erker flankeert voorzien van een trappenhuisraam dat als een kruismotief is vormgegeven. De andere zijgevel had een aanbouw, die nu omgevormd is tot garage. De tuin is omgeven door een muur van Kunrader kalksteen met het bekende brokkelige oppervlak.

Gebruikte bronnen

1. Architectuurgids Maastricht (Stichting Topos), pag. 74.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ondanks dat deze woning geen beschermde status heeft, is deze toch nog grotendeels origineel.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.