Introductie

De pastorie van Karst Zevenberg is een goed voorbeeld van de Groningse variant op de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Pastorie Nederlands Hervormde Kerk (vm), Adorp
Adres(sen) Torenweg 8
Postcode(s) 9774 PJ
Plaats (provincie) Adorp (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels uitgebreid of vernieuwd (nieuwbouw)
Oorspronkelijke opdrachtgever Heeren Kerkvoogden der Nederlands Hervormde Kerk te Adorp
Oorspronkelijke functie Pastorie
Betrokken architect(en) Karst Zevenberg
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929 - 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In het najaar 1928 besloot de Kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde Kerk te Adorp de oude Pastorie voor afbraak te doen verkopen en een nieuwe te laten bouwen op de oude plaats, het perceel (destijds) kadastraal bekend gemeente Adorp, sectie C, no. 948, gelegen te Adorp. Hiertoe wordt opdracht gegeven aan architect Karst Zevenberg te Bedum. Op woensdag 20 februari 1929 werd de bouw van een nieuwe Pastorie door Zevenberg namens de heren Kerkvoogden publiek aanbesteed. Het timmer- en metselwerk werd gegund aan A. Baar en D. Van der Woude, aannemers te Roodeschool, voor 9830 gulden, het lood-, zink- en mastiekwerk aan loodgieter B. Bot uit Bedum, voor 524 gulden, en het glas-, verf- en behangwerk aan de schilder H. Rozema uit Adorp, voor 1625 gulden. Inclusief de afbraak van de oude Pastorie en het meerwerk bedroegen de totale bouwkosten 14.272,71 gulden. Architect Zevenberg ontving 5% van deze som.

Exterieur

De woning is ontworpen in een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. Kenmerkend zijn: gesinterde baksteen, ladderramen op de bovenverdieping, glas-in-lood-bovenramen, een erker in de oostgevel, het ontwerp van de voordeuren, en het kleurgebruik. Deze stijlkenmerken tekenen af tegen de soberheid, de symmetrie en de strakke lijnen in het ontwerp. Hoewel de ramen op de benedenverdieping hoger dan breed zijn en de kozijnen wit zijn, is het geometrische ontwerp en de kleurstelling van de glas-in-lood-bovenramen onmiskenbaar expressionistisch van aard. Naast kleurloos glas zijn de kleuren groen, oranje, rood, geel, paars en blauw gebruikt. Deze kleuren komen terug op de buitendeuren, in de dakpannen, op de trapleuning, in de gesinterde baksteen, en op de binnenzijde van de kozijnen op de bovenverdieping; zo was althans de situatie rond 1980.

Gebruikte bronnen

1. Groninger Archieven, archieftoegang 200 Hervormde gemeente Adorp-Harssens, 1853 – 1969, no. 110, Verzoekschrift van kerkvoogden etc. (een blauwdruk van Zevenbergs ontwerp vormt één van de bijlagen bij dit verzoekschrift).
2. Nieuwsblad van het Noorden, verspreide advertenties en berichtgeving uit de jaren 1928 en 1929.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit gebouw is mijn geboortehuis.

Ingezonden door: Hidde Rinze Koornstra

Hidde Rinze Koornstra

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.