Introductie

Een van de twee naast elkaar gelegen villa's naar ontwerp van Jos Wielders. Jammer dat de originele brug er niet meer is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Parklaan 27, Sittard
Adres(sen) Parklaan 27
Postcode(s) 6131 KE
Plaats (provincie) Sittard (Limburg)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever J. van Wessem
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Jos Wielders
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 521643

Achtergrond

In de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw verrezen in Sittard veel villa's, waarvan een aantal door architect Wielders werden ontworpen. Aan de Parkweg staan twee villa’s van zijn hand naast elkaar die de invloed van de Amsterdamse School laten zien. Nummer 27 werd gebouwd voor notaris J. van Wessem jr.

Exterieur

Parklaan 27 is een vrijstaand landhuis op de westelijke oever van de Keutelbeek. Het heeft een L-vormige plattegrond en afwisselend een of twee bouwlagen onder een grote, asymmetrische rieten kap. Het toont invloeden van zowel de de Engelse cottage-stijl als de Amsterdamse School. Laatstgenoemde zien we terug in de toepassing van meerdere kleuren baksteen (rood en geel), het metselwerk, (zoals de ronde bloembak), en de lange rij houten laddervensters op de bovenste verdieping. Het balkon is voorzien van een sierlijke smeedijzeren balustrade met een krullend ornament als verbinding met de gevel. Niet te zien vanaf de straat zijn de glas in lood-vensters.

De huidige betonnen brug over de beek is in 1969 gebouwd. De archieffoto laat zien dat het verdwijnen van de originele brug (meer art deco dan Amsterdamse School) een - op z’n zachts gezegd - groot gemis is.

MonumentenRegister waardeert de villa als volgt: “Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de geschiedenis van de architectuur, is van belang voor het oeuvre van architect Jos. Wielders, beschikt over hoogwaardige esthetische kwaliteiten, onderscheidt zich door een bijzondere ornamentiek en een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur.

Het landhuis is vanwege de vrijstaande situering in een lineaire reeks villabebouwing - grotendeels van de hand van Wielders - sterk verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw, is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met de Geleenbeek. Het landhuis beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid, zowel wat betreft het exterieur als het interieur, en is van belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het landhuis over een hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.”

Interieur

Het interieur is grotendeels bewaard gebleven. Volgend MonumentenRegister zijn van belang onder meer de vestibule met authentieke tegellambrisering, klapdeuren, kapstok en paraplurek; hal en trappenhuis met lambriseringen; in het buitenvenster van het kantoor (de voormalige kinderkamer) een afbeelding van St. Gerardus Majella in glas-in-lood, afkomstig uit het Bisschoppelijk College aan de Parklaan uit 1919.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/56094
2. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu08_01/sten009monu08_01_0149.php

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Op terugreis vanuit Vaals even Sittard aangedaan om wat AS-panden te fotograferen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.