Introductie

Niet alleen socialisten lieten mooie woningbouw verrijzen in de stijl van de Amsterdamse School: dit blok is van de katholieke woningbouwvereniging Dr. Schaepman.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Paramariboplein-Paramaribostraat, Amsterdam
Adres(sen) Paramariboplein 54-60, Paramaribostraat 18-38, Bonairestraat 1 58I
Postcode(s) 1058 AT
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Lau Peters
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1928
Huidige eigenaar Eigen Haard
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1927 werd een klein blok in tamelijk traditionele stijl op de hoek van de Arubastraat en de Paramaribostraat gebouwd. Ontwerper was architect Lau Peters. Ongeveer tegelijkertijd kwam aan de overkant een veel omvangrijker blok tot stand. Het blok werd gebouwd in opdracht van de in 1907 opgerichte Rooms-katholieke Bouwvereniging Dr. Schaepman. Peters bouwde regelmatig voor katholieke opdrachtgevers. Schaepman fuseerde in 1996 met woningstichting Eigen Haard.

Exterieur

Het meest prominent aan dit blok in verstrakte Amsterdamse School stijl, is de gevel aan het Paramariboplein. Deze is concaaf (hol), heeft vier woonlagen onder een met oranje pannen gedekte zolderverdieping en bevat twee Haagse portieken voorzien van portiekroosters. De portieken geven toegang tot zowel de woningen op de begane grond als op de verdieping. Kenmerkend zijn de halfronde uitbouwen aan de beide zijstraten, waarin bedrijfsruimten zijn ondergebracht. Het dak van de uitbouw dient tegelijk als balkon, dat doorloopt in de zijstraten. Het deel van het blok in de Bonairestraat bevat slechts de drie zijramen van de woningen aan het plein. Het corresponderende deel (ook met balkon op de eerste verdieping) in de Paramaribostraat is dubbel zo lang en bevat tevens woningen in de straat. Vandaar dat hier tevens een portiek is aangebracht. Boven de portiek bevindt zich een torenachtige opbouw die tot en met de zolder doorloopt. De torenachtige opbouw vormt de entree van de Paramaribostraat. Tegen de toren aan bevinden zich tien betonnen horizontale platen als ornamenten. Hoewel het blok hier ten einde lijkt te komen, ontwierp Peters ook de huisnummers tot en met 38, waar zij aansluiten op een blok van Kramer. De gevels in de Paramaribostraat zijn min of meer gelijk aan die aan het plein, maar hebben voordeuren aan de straat, evenals (twee) Haagse portieken. Bovendien zijn zij lager: zij bestaan uit drie woonlagen onder een zolder. Ook de woningen van Kramer hebben drie woonlagen onder een zolder, hoewel de aansluiting tussen beide complexen niet heel fraai is geworden. De gevel van Peters is namelijk net een dakgoot lager.

Interieur

Over het interieur heb ik geen informatie gevonden.

Recente ontwikkelingen

De nummers Paramaribostraat 18-36 worden vermeld in het Monumenten Inventarisatie Project. De nummers aan het Paramariboplein worden opmerkelijk genoeg niet genoemd in het MIP. Het blok is ingedeeld in waarderingscategorie 2. Ter vergelijking: het tegenoverliggende blok van Peters behoort tot categorie 3. Het aanpalende blok van Kramer behoort tot categorie 1.

Gebruikte bronnen

1. Waarderingskaart architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Gemeente Amsterdam.
2. Atlas Gordel 20-40

Links

1. https://archief.amsterdam/inventarissen/overzicht/30477.nl.html
2. https://020apps.nl/mip/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een mooi blok van Peters, opvallend door de holle gevel aan het plein en de accenten aan het begin van de Paramaribostraat.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.