Introductie

Een strak blok van Lammers met een speels detail in de vorm van een minuscuul erkertje dat grote overeenkomsten vertoont met het erkertje dat is aangebracht op de hoek van de Hogeweg en de Archimedesweg (blok Franswa, 1928-1930).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Paramariboplein-Arubastraat, Amsterdam
Adres(sen) Paramariboplein 41-69, Arubastraat 1-7 69III
Postcode(s) 1058 AR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Theo Lammers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit complex op de hoek van de Arubastraat en het Paramariboplein naar ontwerp van architect Lammers bestaat uit etagewoningen met Haagse portieken, een voormalige winkel op de hoek en bedrijfsruimten aan de Arubastraat.

Exterieur

Het gedeelte in de Arubastraat heeft twee etages onder een pannendak. De etagewoningen zijn bereikbaar via een Haagse portiek. Op de begane grond is sprake van een woning met voordeur aan de straat. Links van de portiektrap liggen bedrijfsruimtes achter harmonicadeuren. Het deel aan het Paramariboplein is een etage hoger en heeft ook Haagse portieken. De hoek van het complex is prominent vormgegeven met een verticale strook van erkers aan de pleinzijde, evenals vierkante zolderraapjes links en rechts van de bovenzijde van de erker.

Het meest bijzondere maar niet per se opvallende is een klein zeszijdig erkertje dat precies op de hoek uit de eerste etage steekt. Het vertoont grote overeenkomsten met het erkertje dat is aangebracht op de hoek van de Hogeweg en de Archimedesweg (blok Franswa, 1928-1930) maar is zo klein dat er niet meer dan een of twee vazen in kunnen staan. Betonnen blokken steken hier en daar uit de gevel en ook verticale stroken baksteen dienen hier en daar als versiering. Naast de genoemde overeenkomst met een blok van Franswa zijn er zeker ook overeenkomsten met blokken verderop in Amsterdam West, met name van Cornelis Kruyswijk (Mercatorstraat).

Interieur

De bovenlichten van de kozijnen zijn voorzien van glas in lood.

Recente ontwikkelingen

Het complex is mooi onderhouden. Het houtwerk, ook dat van het erkertje, lijkt mij modern. Ondanks de aardige details is het ingedeeld in de Basisorde van de Atlas Gordel 20-40.

Gebruikte bronnen

1. Atlas Gordel 20-40

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een strak blok van Lammers met speels detail in de vorm van een minuscuul erkertje.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.