Introductie

Groningen staat vol met gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl, een regionale variant wel te verstaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Parallelweg 25, Hoogezand
Adres(sen) Parallelweg 25
Postcode(s) 9601 HR
Plaats (provincie) Hoogezand (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Ik heb op het internet noch in het artikel van Hans Spa over de Amsterdamse School in Hoogezand-Sappemeer iets kunnen vinden over de achtergrond van dit woonhuis of over de architect. Het valt onder de expressief-kubistische variant van de Amsterdamse School en doet denken aan scheppingen van architect Jan Kruijer in nabije plaatsen als Winschoten en Oude Pekela, evenals aan Willem Reitsema's scheppingen in onder meer Winsum. Ook Albert Wiersema waagde zich wel eens aan deze stijl. Toch staat dit pand niet in hun oeuvrelijsten, het is dus niet van één van hun.

Exterieur

De Parallelweg in Hoogezand is een straat langs het spoor, waar met name de panden 17 t/m 25 een prachtige variëteit aan uitingsvormen van de regionale variant van de Amsterdamse School laten zien. De betreffende huizen hebben allerlei soorten daken, het huis op nummer 25 heeft als enige een plat dak.

Opvallend zijn het gebruik van expressieve, gesinterde baksteen in diverse rode tinten; de betonnen latei boven de begane grond; de prominente schoorsteen aan de voorzijde; de laddervensters, de dakgoten met overstek, de luifel boven de ingang rechts, evenals het gebruik van hout tussen de vensters op de verdieping. Het meest opvallend zijn natuurlijk de kleuren: geel, lichtgroen, donkergroen, rood. Het is mij niet bekend of deze kleurstelling oorspronkelijk is, wel valt op dat zij buitengewoon goed bij de baksteen past.

Gebruikte bronnen

1. Hans A. Spa, 'De Amsterdamse School in Hoogezand-Sappemeer,' in: Jubileumuitgave Pluustergoud 1992-2002, blz. 15-21. Uitgave Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer, 2002.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Van de rij fraaie huizen aan de Parallelweg in Hoogezand is dit huis beslist mijn favoriet.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.