Introductie

Architect Loggers ontwierp dit woonhuis cq architectenbureau in Holten voor zichzelf.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Panochthus, Holten
Adres(sen) Holterbergweg 2
Postcode(s) 7451 JL
Plaats (provincie) Holten (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Tijmen Jan Loggers
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Tijmen Jan Loggers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1935
Huidige eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 512594

Achtergrond

Panochthus werd in 1933 ontworpen als woonhuis-architectenbureau voor en door architect Tijmen Jan Loggers (1900-1984). Loggers is ontwerper van vele landhuizen en boerderijen, waarbij hij zich met name liet inspireren door de Engelse cottagestijl. Pancohthus laat met z’n sierlijke cq dierlijke vorm, gepotdekseld houtwerk en laddervensters tevens de invloed zien van de Amsterdamse School, met name de villa’s van Park Meerwijk in Bergen, ’t Reigersnest in Oostvoorne en het Wilhelminapaviljoen in Utrecht.

Het organisch gevormde huis heeft als naam Panochthus, maar wordt ook wel ‘De Kameel’ genoemd. De Holterberg is een overblijfsel van een morene uit de ijstijd en Loggers heeft zich voor het behoud van dit natuurgebied ingezet. De plek waar Panochthus werd gepland was laag begroeid en er was een uitzicht vanaf de Holterberg naar het dal waar het dorp ligt. Het ontwerp was geïnspireerd op een prehistorisch aan de gordeldier verwant zoogdier dat over de berg kruipt en z'n blik richt op het dal. De naam is daaraan ontleend, al schijnt Panochthus, vertaald uit het Grieks, ook 'vele heuvelen' te betekenen.

In juli 1941 bedankte Loggers voor het lidmaatschap van de Bond van Nederlandse Architecten, nadat het bestuur hiervan in NSB-handen was overgegaan. Hij weigerde om voor de bezetter te werken en was actief in het verzet. Panochthus werd, zoals diverse panden in Holten, door de Duitsers geconfisqueerd en als veldhospitaal ingericht. Het pand raakte tijdens een geallieerd bombardement op het nabijgelegen hotel De Holterberg (mede een ontwerp van Loggers) ernstig beschadigd.

Exterieur

Het langgerekt pand met rieten kap loopt vanuit het midden van het pand op naar de eindgevels. Bij het eerste ontwerp liep het dak bij de achtergevel naar beneden en was het ook rond; het huidige ontwerp heeft een zgn wolfseind. Van de eerste plattegrond zijn verschillende versies bekend, de uiteindelijke versie was grotendeels symmetrisch. In ongeveer 1937 werd er een stuk aangebouwd. Het werden twee bouwvolumes onder een doorlopende zolder met kap. Deze kap vertoonde in het midden een knik en was bij de achtergevel weer rond. Beneden werden de twee volumes met elkaar verbonden door een muur met een rondboogdeur die twee loggia's scheidde. Ondanks de langwerpige vorm bleef de symmetrie in de plattegrond gehandhaafd. Bij een ondeskundige verbouwing na 1956 is deze verloren gegaan.

Interieur

Volgens de beschrijving van Het Nieuwe Instituut lag de woonkamer in het voorste ronde gedeelte. Een schouw in geglazuurde handvormsteen en leistenen vloer werd geflankeerd door twee zware staldeuren. Spiegelbeeldig aan elkaar in de zijgevels waren twee glas-in-loodramen van de Engelse kunstenares Barbara Waller-Batt. Het ene raam had een voorstelling van 'King Harry's Shippe', het andere waarschijnlijk de 'Flying Dutchman'. De teakhouten riftvloer kwam uit een Indiëvaarder.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/49215
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/f3eaab13-3d37-5e20-9edb-d27fc38b7b21
3. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/personen/detail/?q=loggers&page=1
4. http://www.funda.nl/koop/holten/huis-85325393-holterbergweg-2/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens een speurtocht op internet naar iets totaal anders – ik weet niet meer wat - stuitte ik op dit fraaie gebouw van een mij onbekende architect. Foto's van andere ontwerpen van Loggers laten vaker de invloed van de Amsterdamse School zien.

Met dank aan de huidige bewoners en makelaar Hofrijck Rentmeesters voor het mogen plaatsen van de foto’s.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.