Introductie

Schitterende Amsterdamse School in Utrecht met vele opvallende details.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oudwijk 37, Utrecht
Adres(sen) Oudwijk 37
Postcode(s) 3581 TH
Plaats (provincie) Utrecht
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Albert Kool
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 514291

Achtergrond

Dit woonhuis met garage naar ontwerp van architect Albert Kool is gelegen op de afgeronde straathoek van Oudwijk en georiënteerd op het Wilhelminapark. Het ligt aan de kop van een rijtje woonhuizen op de nummers 37-47 in gelijke stijl, maar geen van de huizen is zo expressief vorm gegeven als deze hoek.

Exterieur

Het is een prachtig voorbeeld van een woonhuis in Amsterdamse School stijl. Opvallend zijn de vele details: de bruinrode expressieve baksteen met diepliggende voegen, de afgeronde vorm van de hoek, de erker onder een met een luifel gedekt balkon, de van glas in lood voorziene verticale vensterstroken, het balkon op de tweede bouwlaag met fors overstek, de deuren en vensters in diverse vormen en onder meer overhoeks geplaatst en halfrond, het halfronde torentje dat boven de dakrand uitsteekt, de steile pannendaken, de expressieve dakrand, evenals de natuurstenen decoraties die op vele plaatsen zijn aangebracht en waarvan sommigen de vorm van mijters hebben. Aan de rechterkant is een garage met dubbele houten garagedeur en zeer steil pannen zadeldak loodrecht op de rooilijn.

Interieur

Er is glas in lood aanwezig op diverse plaatsen, onder meer in het trappenhuis en rond de portiek en het balkon aan de voorzijde. Plattegronden van de oorspronkelijke indeling zijn afgebeeld in "Het eigen huis", een uitgave uit 1931 en geven een goede indruk van de grootte van het huis. Op de begane grond vinden we, komend vanuit de portiek, de hal als centrale punt. De zitkamer bevindt zich links aan de voorkant in de bocht van het huis. Rechts daarvan de eetkamer met een klein terras, dat ligt aan de kleine vierkante tuin. Direct rechts van de hal bevindt zich de keuken, die grenst aan een vierkant terras, waarop een berging is gebouwd. Aan de voorzijde rechts van de portiek de kinderkamer en, aan het eind van een langwerpige hal, de garage. Op de eerste verdieping zien we een centrale vierkante hal met een slaapkamer met erker voor, daarnaast een studeerkamer eveneens aan de voorzijde. De kamer daarnaast is een slaapkamer met deuren naar het balkon aan de achterzijde. Naast de slaapkamer een badkamer met ligbad. Aan de voorzijde rechts is nog sprake van een slaapkamer met toegang tot het boven de portiek gelegen balkon en kozijnen die in een punt lopen. Op de tweede verdieping zien we behalve twee zoldervertrekken onder de schuine daken een slaapkamer dat een klein balkon heeft boven de halfronde erker, overdekt met luifel, een slaapkamer boven de garage, en een slaapkamer aan de achterkant, die toegang geeft tot een balkon.

Gebruikte bronnen

1. R. Elink Schuurman en B. Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht (Utrecht, 2014).
2. Ir. J.P. Fokker Het eigen huis (Amsterdam, 1931).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/50471

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Amsterdamse School in optima forma!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.