Introductie

"Typisch een pand dat je niet snel in boeken aantreft maar dat wel een plaatsje op Wendingen verdient."

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oudeweg 2, Eenrum
Adres(sen) Oudeweg 2
Postcode(s)
Plaats (provincie) Eenrum
Land
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Over de historie van dit woonhuis in Eenrum en de architect heb ik niets kunnen vinden. Het is een bescheiden Groninger variant van de Amsterdamse School en lijkt op tientallen andere huizen in deze stijl die we in de provincie Groningen aantreffen, vaak van anoniem gebleven architecten. Ik zie overeenkomsten met de woning Schoolstraat 3 te Aduard. Ik heb het bouwjaar van dat huis als uitgangspunt genomen.

Exterieur

Het gaat om een vrijstaand huis in het centrum van Eenrum, op de hoek van de Oudeweg en de Oudeschoolgang, pal achter het Dorpshuis. Het huis heeft niet alleen aan de Oudeweg een voordeur, maar ook aan de Oudeschoolgang, zodat het lijkt te gaan om twee huizen onder één kap, waarbij het deel aan de Oudeschoolgang erg klein is en niet meer dan een begane grond onder een zadeldak betreft. Karakteristiek voor het pand is het blokvormige bouwdeel op de hoek, evenals de verschillende kleuren baksteen. Er is veel gesinterde paarse baksteen gebruikt, terwijl de ramen en deuren ingekaderd zijn in blokken gladde, rode, baksteen. Op twee plaatsen, te weten op de hoek links van de voordeur en op de verdieping rechts kragen de rode bakstenen als een blok uit.

Verder treffen we bescheiden ornamenten aan, één in de nok in de vorm van twee tussen horizontale plaatjes ingeklemde bollen en één bovenaan de schoorsteen, te weten twee horizontale plaatjes met een rood aardewerken pijpje er tussen, als een soort afwatering. Deze ornamenten doen sterk denken aan ornamenten die architect Willem Reitsema gebruikte. Naast de voordeur is sprake van glas-in-lood.

Interieur

Het eenvoudige interieur bevat geen opvallende elementen.

Recente ontwikkelingen

Aan de linkerkant is een dakkapel geplaatst met toegang naar het dak van de garage. Deze opbouw is niet oorspronkelijk. De garage zou ook goed van later datum kunnen zijn.

Links

1. https://www.oozo.nl/woningen/de-marne/wijk-02/eenrum/woning/128366/woning-oudeweg-2-eenrum

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Typisch een pand dat je niet snel in boeken aantreft maar dat wel een plaatsje op Wendingen verdient.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.