Introductie

Het gebouw wordt ook wel 'De Schaats' genoemd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oudemanhuispoort 4, Amsterdam
Adres(sen) Oudemanhuispoort 4, Kloverniersburgwal 76-80
Postcode(s) 1012
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Hoger Onderwijsgebouw
Betrokken architect(en) Pieter Marnette, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1927
Huidige eigenaar Universiteit van Amsterdam
Huidige functie Hoger Onderwijsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 518456

Achtergrond

Een in 1925-1927 tot stand gekomen universiteitsgebouw. Gebouwd in opdracht van de Universiteit van Amsterdam naar een ontwerp van de architect P.L. Marnette van de Dienst der Publieke Werken. Het gebouw is gelegen aan de Kloveniersburgwal; de ingang is in de Oudemanhuispoort. Het gebouw wordt ook wel 'De Schaats' genoemd en heeft in het trappenhuis over drie etages een wandschildering uit 1951 van Peter Alma voorstellende 'De Geschiedenis der Wetenschap'.

Exterieur

Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met drie bouwlagen boven het maaiveld. Gemetselde, asymmetrische gevels. Aan de zijde van de Kloveniersburgwal een hoog en steil dakschild met leien. De gevel aan de zijde van de Kloveniersburgwal heeft op de begane grond een grote schaatsvormige vensterpartij. Het venster is asymmetrisch en meervoudig geleed. Aan de linkerzijde zwenkt een deel van het venster uit het gevelvlak. Ook het muurwerk hierboven heeft een dergelijke uitzwenking. Deze uitzwenking wordt plat afgesloten. Op de eerste verdieping aan de rechterzijde een serie van vijf gekoppelde vensters met ongeleed raam aan de benedenzijde en een meerruits geleed bovendeel.

Op de tweede verdieping een serie van vijf gekoppelde en meerruits gelede vensters. Tussen de vensterseries een houten fries met profilering en ornament. De muurdam aan de rechterzijde van de gevel is hoger opgetrokken. Aan de linkerzijde van de gevel een eveneens hoger opgetrokken geveldeel met torenachtige bekroning. Geheel links een gesloten geveldeel met een eenvoudige en rechte en witgeschilderde beëindiging. De hoek van de voor- met de zijgevel is afgerond. De gevel aan de zijde van de Oudemanhuispoort heeft links een verlaging. Verder een rechte gevelbeëindiging als omschreven en per bouwlaag een serie gekoppelde en meerruits gelede vensters.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/53725

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het gebouw tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de golven van de stad. Als ik toen had geweten dat De Schaats nog niet gedocumenteerd was op deze site, had ik er nog wel meer (detail)foto's van gemaakt.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.