Introductie

Het Oranje Koffiehuis staat hoog op het lijstje 'dingen die je gezien moet hebben in Arnhem', het zou namelijk het oudste café in Arnhem zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oranje Koffiehuis, Arnhem
Adres(sen) Arke Noachstraat 7
Postcode(s) 6811 DN
Plaats (provincie) Arnhem (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Th. G. Verburg
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926 - 1926
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 516863

Achtergrond

Het Oranje Koffiehuis is een café in de binnenstad van Arnhem, dat is gebouwd rond 1870. In 1925 wilde de uitbater Verburg een nieuwe pui en die kwam er het jaar daarop. Er is uitgebreid gebruik gemaakt van bijzonder tegelwerk, zodat een Amsterdamse School/Art Deco pui ontstond.

Exterieur

De naam van het etablissement is weergegeven in goudkleurige tegels. De bovenlichten van de symmetrische pui steken iets uit, waarbij de raampjes onder een hoek met elkaar zijn geplaatst.

Interieur

Zeer opvallend in het interieur zijn de wandtegels, die een diepe bloedrode kleur hebben. De bovenlichten van de pui zijn opvallend, met bijzonder glas-in-loodwerk. Ook de trap naar boven heeft een imposante betegeling aan de zijwand.

Recente ontwikkelingen

Het pand is twee jaar geleden van eigenaar veranderd en aangezien het een Rijksmonument is, heeft de nieuwe eigenaar niets aan het pand veranderd.

Links

1. http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=238&miadt=37&miaet=14&micode=1700&minr=1872856&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&mizk_alle=arke%20noachstraat%207&miview=ldt
2. http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/oudste-kroeg-van-arnhem-is-verkocht-1.4217403?ls=pl
3. http://rijksmonumenten.nl/monument/516863/oranje+koffiehuis/arnhem/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit pand staat in een van de smalle straatjes van de binnenstad van Arnhem. Het was een uitdaging om het (via een kunstgreep) toch op de foto te krijgen.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.