Introductie

School voor Christelijk Lager Onderwijs naar ontwerp van Cornelis Kruyswijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam P. Oosterleeschool (vm), Amsterdam - exterieur
Adres(sen) Orteliusstraat 28
Postcode(s) 1057
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Vereeniging tot stichting en instandhouding van Christelijke scholen te Sloterdijk
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Cornelis Kruyswijk
Andere betrokken kunstenaars Theo van Reijn, Kees Kuiler
Aanvang en oplevering 1931
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie Basisschool
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200683

Achtergrond

De voormalige Pieter Oosterleeschool was vernoemd naar de directeur van een kweekschool voor onderwijzers in Nijmegen, die diverse publicaties over onderwijs op zijn naam had staan. Hij leefde van 1863 tot 1930. Voortdurend wees Pieter Oosterlee op de grote waarde van de gewetensvorming bij de opvoeding.

Exterieur

Het gebouw staat prominent in het verlengde van de as van de Van Middellandtstraat. Net als bij de Aeneas Mackayschool in de Titiaanstraat in Amsterdam zuid, gaat dit gebouw in Amsterdam west haast naadloos in de belendende woonblokken op. Alleen in de hoogte, door drie bouwlagen met een schuine kap en rood pannendak, onderscheidt het zich van de woningen aan weeszijden. De horizontale geleding van de begane grond, een afwisseling van baksteen en graniet, wordt rechts beëindigd met een terugliggende entree, waarboven in een typerende strakke typografie van smeedijzer (in het groen) de naam van de school is aangebracht. Verder zien we links en rechts van de entree twee kleine reliëfs van Theo van Reijn: zonnestralen met een bloem en een opvliegende eend.

Het sierlijke hekwerk keert een aantal jaren later terug bij de Bugenhagenschool in Amsterdam Zuid. De bewerking van de voordeuren is ook min of meer gelijk aan de deuren van laatstgenoemde school en de Aeneas Mackayschool. Verder verdienen aan de voorgevel nog kleine bolvormige versieringen tussen de ramen de aandacht; deze zijn later ook aangebracht bij de Bugenhagenschool. Rechts boven op het dak staat nog een grotere bol, met een louter decoratieve functie. Boven de ingang bevindt zich een raam met Frans balkon. In het ijzeren hekwerk is een schoolbel verwerkt.

Interieur

Het trappenhuis wordt hier behandeld.

Recente ontwikkelingen

Het gebouw is al een aantal jaren niet meer in gebruik als school. Nadat de Pieter Oosterleeschool er uit was getrokken, was het een tijdje een ZMOK-school. Tegenwoordig is het pand tijdelijk bewoond en zijn de klassen omgetoverd tot woonkamers en slaapkamers. De toekomstige bestemming is onduidelijk.

Gebruikte bronnen

1. R. van Beekum, Cornelis Kruyswijk. Amsterdamse School architect 1884-1935 (Bussum, 2006).

Links

1. http://www.nostalgiekrant.nl/historie_van_de_pieter_oosterlee.htm
2. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014
3. http://020apps.nl/1850-1940/Orteliusstraat/28

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Nadat ik de Bugenhagenschool en de Mackayschool had bezocht en gefotografeerd wilde ik deze school natuurlijk ook in beeld brengen. Dat was niet zo makkelijk aangezien het pand geen school meer is maar tijdelijk wordt bewoond. Toch is het gelukt, dankzij een vriendelijke bewoner. Opnieuw ben ik onder de indruk van de schoonheid van een trappenhuis van Kruyswijk en van glas in lood van Kees Kuiler, over wie ik tot nu toe vrijwel niets heb kunnen vinden. Het is te hopen dat een zinvolle functie voor dit gebouw kan worden gevonden.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Hans Olthof op 5 september 2018 om 09:13:

Sinds begin van het schooljaar 2018/2019 is in dit gebouw gevestigd School of Understanding. Deze school is opgericht in 2016 en heeft de eerste twee jaar op verschillende plekken in de stad gezeten. Het gebouw is geheel gerestaureerd en veel van de oorspronkelijke details zijn gehandhaafd.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.