Introductie

Niet alleen de stijl, maar ook het totaalontwerp van kerk, pastorie en kosterswoning maken dit tot een bijzonder gebouw.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oosterkerk, Groningen - exterieur
Adres(sen) S.S. Rosensteinlaan 22
Postcode(s) 9713 AT
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde Kerk Groningen
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) J. Kuiler, L. Drewes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927 - 1929
Huidige eigenaar Gereformeerde Kerk
Huidige functie Kerk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 483654

Achtergrond

De in 1927-1929 gebouwde Oosterkerk met aangebouwde pastorie en kosterwoning is gelegen aan de rand van de Groninger Oosterparkwijk (in de jaren twintig en dertig gerealiseerd) op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Tomassen à Thuessinklaan. Het gebouw heeft 1116 zitplaatsen. Vanaf de opening op 25 april 1929 tot in het jaar 2002 werd de kerk gebruikt door de Gereformeerde Kerk (nu PKN, Protestantse Kerk in Nederland). Het gebouw werd in goed overleg tussen 1999 en 2002 gedeeld door deze Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, die vanaf 2002 dit gebouw volledig in gebruik nam.

De geschiedenis van de kerk wordt uitgebreid beschreven door GJ Kok op de website gereformeerdekerken.info.

Exterieur

De kerk is opgetrokken uit geelgrijze baksteen. Zij wordt gekenmerkt door forse tot zeer forse gevelpartijen, die soms eerder aan een bunker doen denken dan aan een kerk. Opvallend is ook de felle kleur geel waarin de raamkozijnen zijn geschilderd.

Er is sprake van drie kappen met steile zadeldaken, belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op het snijpunt van de drie kappen staat een spitse, torenachtige dakruiter, bekleed met leien en ter hoogte van de insnoeringen gemarkeerd met zinken elementen. Aan de straatzijde heeft het gebouw twee zelfstandige puntgevels die in de rooilijn zijn geplaatst. Hiertussen bevindt zich de overhoeks geplaatste voorgevel met de hoofdingang. Tussen voor- en zijgevels staan massieve, afgestompte torens met smalle galmgaten en bolvormige, met zink afgedekte bekroningen.

Alle gevels hebben grote, paraboolvormige ramen die door twee muurdammen in drieën zijn gedeeld. De ramen zijn ingevuld met kleurig glas in lood uit de bouwtijd en hebben onderdorpels van geglazuurde lekdorpelsteen. De hoofdingang bestaat uit een dubbele blankhouten deur in een portiek, geflankeerd door halfronde borstweringen die reiken tot halverwege de hoogte van de gevel. Tussen de borstweringen boven de ingang een terugliggend balkon met gebogen bakstenen borstwering en houten vlaggestok. Aan weerszijden in de borstweringen reeksen kleine vierkante glas-in-loodramen.

Interieur

Het opvallend mooie interieur wordt hier besproken.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Oosterkerk_(Groningen)
2. https://www.monumenten.nl/monument/44058
3. http://www.groningenoost.nl/home/
4. http://reliwiki.nl/index.php/Groningen,_Rosensteinlaan_23_-_Oosterkerk
5. http://gereformeerdekerken.info/2016/07/05/de-bouw-van-de-oosterkerk-te-groningen-1928-1929/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een kerk die doet denken aan de bunkers uit de Atlantikwall. Opmerkelijk, want die verdedigingsmuur langs de kust van Europa werd pas meer dan tien jaar later gebouwd.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.