Introductie

Een van de kerken van de hand van architect Plooij.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ontmoetingskerk, Rijssen
Adres(sen) Boomkamp 4
Postcode(s) 7461 AX
Plaats (provincie) Rijssen (Overijssel)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gereformeerde kerk
Oorspronkelijke functie Kerk
Betrokken architect(en) B.W. Plooij
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1930
Huidige eigenaar PKN Gereformeerde Kerk
Huidige functie Kerk
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een nog steeds in gebruik zijnde gereformeerde kerk in het Overijsselse stadje Rijssen. Het is een ontwerp Bastiaan Willem Plooij en werd in 1930 iopgeleverd.

Exterieur

De Ontmoetingskerk staat in een straat met aan twee kanten bebouwing. De bouwstijl herkende ik direct als eenvoudige Amsterdamse School. Hij is uit baksteen opgetrokken en heeft een plint of trasraam van ongeveer 20 bakstenen hoog, afgewerkt met een rij stenen met de kopse kant naar voren. De stenen van de plint hebben een iets lichtere kleur dan de overige stenen.

De rechts gelegen toren maakt onderdeel uit van de muren van de onderkant van het gebouw. De toegangsdeuren zijn in een portiek gemaakt met een stoep van twee bakstenen treden. De onderramen, met glas in lood, zijn vrij hoog in de gevel aangebracht en zijn meer breed dan hoog. In het afgeschuinde deel van de voorgevel vijf hoge smalle glas in lood ramen. De middelste drie zijn hoger dan de andere. In de top een verticale versiering met horizontale stenen spijlen. Het zou een luchtrooster kunnen zijn. De afwerking van het schuine (dak) gedeelte is afgewerkt met schuin geplaatste bakstenen. Het hele gebouw heeft daken van grijze pannen, behalve de toren: daar is lei gebruikt.

De toren gaat naast de dakafschuining van de kerkzaal nog een stukje recht omhoog. Boven de deuren twee maal drie slanke glas in lood ramen. Tussen de ramen van de bovenetage steken de bakstenen als kolommen iets boven de rand uit. Daarachter is de spits opgetrokken die een fraaie, elegante naald draagt. De zijkant van de toren heeft driemaal drie smalle ramen, zoals aan de voorkant. Daarnaast een stuk muur met tweemaal drie ramen en een lage overkragende dakgoot. Als je de steeg naast de kerk doorloopt kom je op een plaatsje waar de zijkant van de kerk goed te zien en met wat moeite te fotograferen is. Deze zijkant is op de toren na gelijk aan de voorgevel.

Interieur

De kerk heeft een orgel uit 1983, gebouwd door de firma Fama en Raatgever te Utrecht.

Links

1. http://reliwiki.nl/index.php/Rijssen,_Boomkamp_4_-_Ontmoetingskerk
2. http://www.archimon.nl/architects/bwplooij.html
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bastiaan_Willem_Plooij
4. http://www.ontmoetingskerkrijssen.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens de vakantie kwam ik door Rijssen en zag deze kerk uit de verte. Ik ben er naar toe gegaan om snel wat foto's te maken om de anderen uit het gezelschap niet te lang te laten wachten. Ik vond de kerk er zo Amsterdamse Schools uitzien, dat ik er niet zonder te fotografen aan voorbij kon gaan.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.