Introductie

Nieuwe gebouwtypen, zoals dit elektra-onderstation aan het Borssenburgplein in Amsterdam-Zuid. Met veel zorg en expressie ontworpen door Albert boeken van Publieke Werken in eens stijl die door Dudok lijkt te zijn beïnvloed. Kunnen we dit nog Amsterdamse School noemen...?.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Onderstation GEB, Plan Zuid
Adres(sen) Borssenburgplein 1A
Postcode(s) 1078 WB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam, Gemeentelijk Energiebedrijf
Oorspronkelijke functie Transformator- of electriciteitshuisje
Betrokken architect(en) Publieke Werken, Albert Boeken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924 - 1924
Huidige eigenaar Sportschool
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 526709

Achtergrond

De nieuwe wijk in Amsterdam-Zuid kreeg behoefte aan meer schakelcapaciteit en ook aan meer energie. Hoogspanningskabels werden gelegd naar een verdeelpunt, waar transformatoren de spanning naar een bruikbaar voltage brachten.

Exterieur

De gevels zijn allemaal opgebouwd uit verspringende rechthoekige vlakken. Het gebouw is van gele steen, die wordt geaccentueerd met zwart tegelwerk en dito nokpannen. De ramen zijn bijzonder vormgegeven. Opvallend zijn de zware metalen deuren, ooit bedoeld om de transformatorruimten af te schermen. De luchtvensters in de deuren zijn voorzien van gevlochten stafmateriaal.

Interieur

Van het interieur is zeer weinig meer over. De ruimte wordt tegenwoordig gebruikt als sportschool.

Gebruikte bronnen

1. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 (Stokerkade, 2018).

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/526709/onderstation-van-het-geb/amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit pand is een stukje industriële geschiedenis. Het is gebouwd op het moment dat Amsterdam zijn vleugels uitsloeg naar het zuiden, via het beroemde Plan Zuid van Berlage. De ontwerper is er in geslaagd om het pand eigenlijk weg te laten vallen in de bebouwing.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 28 februari 2016 om 09:36:

Het viel me gisteren opeens op dat het gebouw een hoeksteen met tekst in mooie Amsterdamse School-stijl heeft. Foto hiervan toegevoegd.

Ik vind het persoonlijk een beetje een twijfelgeval of dit wel Amsterdamse School is. Rijksmonumenten zegt echter: "...van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en industrieel-archeologische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws nutsgebouw in de trant van de Amsterdamse School.."

Een fotobijschrift in de Beeldbank schrijft het gebouw overigens toe aan Albert Boeken.

geplaatst door Richard Keijzer op 3 maart 2016 om 19:37:

Mooi gespot, Marcel! Ik heb hem inderdaad ook op de foto staan, maar zo donker dat de letters daar niet te ontcijferen zijn.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.