Introductie

Een Warners in Den Haag die heel erg aan een Warners in Amsterdam doet denken. Ook hier een in het oog springende toren én was er ruimte gereserveerd voor een autoshowroom.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Oldenhove
Adres(sen) Laan van Meerdervoort 50 d - 52 a/b
Postcode(s) 2517 AM
Plaats (provincie) Den Haag (Zuid-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Amsterdamsche Maatschappij ter Exploitatie van Etagewoningen
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) F.A. Warners
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1931
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 452789

Achtergrond

Het appartementencomplex Oldenhove werd tussen 1928 en 1931 gebouwd aan de Laan van Meerdervoort 50-52 in Den Haag. Het is ontworpen in opdracht van de Amsterdamsche Maatschappij ter Exploitatie van Etagewoningen door de architect F.A. Warners. Het gehele bouwterrein mat 1800 m2. Oldenhove omvatte oorspronkelijk 24 luxeappartementen (3-6 kamerflats), waarvan de huurprijzen in 1931 uiteenliepen van 1000 tot 2200 gulden per jaar (omgerekend naar euro's van 2006 respectievelijk € 7.300 en € 16.000). Op de begane grond was een autoshowroom geprojecteerd en twee winkels. De drie meter brede verbindingsgang die beide trappenhuizen verbindt, is op de entresol 2,5 meter boven de straat gelegen.

Een ontwerpprobleem vormde het gegeven dat de geplande autoshowroom een hoge glaspui van 5,5 meter vereiste terwijl de winkels slechts een hoogte van 3,5 meter mochten hebben. De architect loste dit probleem op door het ontwerpen van een "verzelfstandigde" ingangstravee met hoge toren en een opvallende paraboolvormige entree waarmee het hoogteverschil tussen de winkels aan de ene zijde en de autoshowroom aan de ander zijde van deze travee werd overbrugd.

Exterieur

Het 42 meter brede en 23 meter hoge gebouw van rode baksteen met diepliggende voeg vertoont onmiskenbaar overeenkomsten met het gebouw Atlanta aan de Stadhouderskade in Amsterdam, dat een toren heeft die erg veel op de toren van Oldenhove lijkt. Deze asymmetrisch aangebrachte toren van 35 meter hoog bevatte oorspronkelijk het waterreservoir voor de bewoners. In 1953 zijn de metalen ramen van de toren vervangen door houten kozijnen. In de derde as van links is de hoofdingang in een opvallende paraboolvormige omlijsting van tufsteen (witgeschilderd) met voegen. In de tweede as van rechts is een erkerachtige uitbouw over vijf bouwlagen aangebracht. De vijfde bouwlaag links van de toren is later toegevoegd.

Siermetselwerk is zichtbaar waar de gevel eindigt en ter hoogte van de tussenverdieping. De meeste vensters zijn brede houten drielichtvensters met verticale roedeverdeling in de bovenlichten.

Interieur

Getuige foto's op het internet is het interieur van de woningen inmiddels zeer gemoderniseerd. Of dit voor alle woningen geldt weet ik niet. In ieder geval zijn de gemeenschappelijke delen nog grotendeels oorspronkelijk. Monumentenzorg Den Haag meldt dan ook ook dat de hal, de gangen en de twee trappenhuizen in de oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Beide trappenhuizen zijn van eikenhouten lambriseringen en marmeren trappen en tegelvloeren (zwarte en grijze krakelingen) voorzien. De trappenhuizen lijken zeer op het trappenhuis van étagehuis Oldenhoeck in Amsterdam, ook van de hand van Warners.

Recente ontwikkelingen

Het flatgebouw is een rijksmonument. Het heeft een cultuurhistorische waarde vanwege de combinatie van winkels en de in Nederland weinig voorkomende woonvorm van het luxueuze appartement, bedoeld voor de welgestelden. Architectuurhistorisch is het van waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de zakelijke, strakke variant van de Amsterdamse Schoolstijl.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oldenhove_(Den_Haag)
2. http://www.monumentenzorgdenhaag.nl/monumenten/laan-van-meerdervoort-50d-52ab
3. http://www.billionhomes.nl/
4. http://www.funda.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Den Haag is niet heel rijk aan Amsterdamse School maar heeft een paar toppers in huis. Behalve De Bijenkorf van Kramer in uitbundige Amsterdamse Schoolstijl is dit strakke pand van Warners het bekijken meer dan waard.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.