Introductie

Odd Fellows hechten meer aan kwali-teit dan aan klok-tijd. Zij geloven in harmonie die rust op vriendschap, liefde en waarheid. Wat denkt u dan van deze gevel?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Odd Fellowhuis, Groningen
Adres(sen) W.A. Scholtenstraat 21
Postcode(s) 9711 XB
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever NV Groninger Odd Fellowhuis
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) J. Kuiler, L. Drewes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923
Huidige eigenaar Orde van Odd Fellows
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 486800

Achtergrond

Logegebouw, gesitueerd in de nagenoeg gesloten zuidelijke gevelwand van de W.A. Scholtenstraat, gebouwd in 1923 als verenigingsgebouw in opdracht van de NV Groninger Odd Fellowhuis naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes in de stijl van de Amsterdamse School.

Exterieur

Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een plat dak. De daklijn is onregelmatig door verspringende gevelbeëindigingen, die afgedekt zijn met zink. De voorgevel is twee raamtraveeën breed en opgemetseld uit roodbruine baksteen. De gevel wordt verticaal geleed door een drietal forse ronde uitmetselingen, die rusten op uitkragend metselwerk. Op de uitmetselingen kruipen smeedijzeren dierfiguren (draken?) naar de top. Onder de penanten is het metselwerk in koppenverband uitgevoerd. Tussen de penanten zijn brede, driedelige erkerpartijen aangebracht met kleurig glas in lood in de bovenlichten.

Op tal van plaatsen, de borstweringen onder en boven de vensters en op de penanten, is decoratief reliëfmetselwerk aangebracht. Op de begane grond bevindt zich rechts de ingang met een forse, bewerkte houten voordeur onder een betonluifel waarboven een driedelig bovenlicht met gekleurd glas in lood is aangebracht. Het flankerende venster links heeft eveneens een betonluifel onder de bovenlichten. Het venster rust op twee betonnen consoles.

Interieur

Inwendig nog van belang de houten trap naar de logezaal en de glas-in-loodramen van de hal en de logezaal.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44313
2. http://www.oddfellows.nl/home

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zeer opvallend gebouw in een toch al bijzondere straat.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.