Ook de trappenhuizen zijn mooi van deze voormalige dubbelschool voor gewoon lager onderwijs.

Officiële of officieuze naam OBS De Witte Olifant, Amsterdam
Adres(sen) Nieuwe Uilenburgerstraat 96, Nieuwe Batavierstraat 2
Postcode(s) 1011 LX
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Ad Grimmon, Publieke Werken
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Lagere School
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 202039

Toen in 1927 de laatste krotten uit deze buurt gesloopt werden en van de Uilenburgerstraat en de Batavierstraat één nieuwe straat gemaakt werd, de Nieuwe Uilenburgerstraat, werd ook de naam van een deel van de school veranderd in "De Witte Olifant", naar de gevelsteen die in 1927 werd aangebracht. De Batavierschool was een school met veel Joodse leerlingen, en verhuurde ook ruimtes aan Joodse organisaties, zoals het gymnastieklokaal aan de Joodsche gymnastiekclub "Betsalel".

De aanpassing aan de omgeving speelde een belangrijke rol bij het ontwerp. De scholen hebben platte daken. De gevels zijn aan de bovenzijde afgesloten door decoratieve banden. De gebouwen staan beide haaks op het speellokaal en het gymnastieklokaal. De school aan de Nieuwe Uilenburgerstraat is symmetrisch, met beneden twee en boven drie lokalen. De school aan de Oude Schans is asymmetrisch, met een L-vormige plattegrond. Beneden zijn twee lokalen, boven twee en een tekenlokaal. Op de hoek met de Batavierstraat is een ronding waarachter zich het trappenhuis bevindt.

Aangezien het gaat om twee scholen heeft het gebouw ook twee trappenhuizen. Het trappenhuis van de school aan de Oude Schans bevindt zich rechts van de ingang in de ronding op de hoek van de Batavierstraat. Het is paperclipvormig. Het trappenhuis van de school aan de Nieuwe Uilenburgerstraat ligt aan het binnenplein en is rechthoekig. Wat de trappenhuizen bijzonder maakt is de aanwezigheid van balustrades naar ontwerp van Ad Grimmon. De verticale spijlen zijn donkerblauw geschilderd (deze kleur keert overal terug in het gebouw). Tussen de spijlen zijn organische aandoende vormen aangebracht in de kleuren rood, geel en lichtblauw. Zij doen denken aan zeepaardjes, slangetjes of wormpjes. Vergelijkbare trappenhuizen met werk van Grimmon, echter weer met hun eigen karakter, vinden we in de voormalige ULO Cornelis Krusemanstraat en in de voormalige Jan Lievensschool.

Afgewezen als rijksmonument: te alledaags, aldus bureau Monumentenzorg en de monumentenadviesraad. Het is wel een gemeentelijk monument.

1. Museum Het Schip, Op de golven van de Stad (2009).

1. https://020apps.nl/1850-1940/Nieuwe_Uilenburgerstraat/96
2. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014?zoom=7&lat=487169&lon=122289&view=map_and_results&selectedFeature=point_3235862

Annemarieke Verheij: Ik kwam dit gebouw tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de Golven van de Stad.

Gert-Jan Lobbes: in juni 2017 mocht ik foto's maken in de bijzondere trappenhuizen met balustrades van Ad Grimmon.

geplaatst door Ron Conijn op 26 juli 2015 om 19:33:

En als toegift op de laatste foto zo'n prachtige GEB splitskast model J van Pieter Marnette.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 26 juli 2015 om 19:53:

Vergeet de moderne, scheef geplaatste vuilnisbak en je hebt een mooi gevelaanzicht.