Introductie

Ook de trappenhuizen zijn mooi van deze voormalige dubbelschool voor gewoon lager onderwijs.

Specificaties

Officiële of officieuze naam OBS De Witte Olifant, Amsterdam
Adres(sen) Nieuwe Uilenburgerstraat 96, Nieuwe Batavierstraat 2
Postcode(s) 1011 LX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Nico Lansdorp, Ad Grimmon, Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Huidige functie Lagere School
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 202039

Achtergrond

Toen in 1927 de laatste krotten uit deze buurt gesloopt werden en van de Uilenburgerstraat en de Batavierstraat één nieuwe straat gemaakt werd, de Nieuwe Uilenburgerstraat, werd ook de naam van een deel van de school veranderd in "De Witte Olifant", naar de gevelsteen die in 1927 werd aangebracht. De Batavierschool was een school met veel Joodse leerlingen, en verhuurde ook ruimtes aan Joodse organisaties, zoals het gymnastieklokaal aan de Joodsche gymnastiekclub "Betsalel".

Exterieur

De aanpassing aan de omgeving speelde een belangrijke rol bij het ontwerp. De scholen hebben platte daken. De gevels zijn aan de bovenzijde afgesloten door decoratieve banden. De gebouwen staan beide haaks op het speellokaal en het gymnastieklokaal. De school aan de Nieuwe Uilenburgerstraat is symmetrisch, met beneden twee en boven drie lokalen. De school aan de Oude Schans is asymmetrisch, met een L-vormige plattegrond. Beneden zijn twee lokalen, boven twee en een tekenlokaal. Op de hoek met de Batavierstraat is een ronding waarachter zich het trappenhuis bevindt.

Interieur

Aangezien het gaat om twee scholen heeft het gebouw ook twee trappenhuizen. Het trappenhuis van de school aan de Oude Schans bevindt zich rechts van de ingang in de ronding op de hoek van de Batavierstraat. Het is paperclipvormig. Het trappenhuis van de school aan de Nieuwe Uilenburgerstraat ligt aan het binnenplein en is rechthoekig. Wat de trappenhuizen bijzonder maakt is de aanwezigheid van balustrades naar ontwerp van Ad Grimmon. De verticale spijlen zijn donkerblauw geschilderd (deze kleur keert overal terug in het gebouw). Tussen de spijlen zijn organische aandoende vormen aangebracht in de kleuren rood, geel en lichtblauw. Zij doen denken aan zeepaardjes, slangetjes of wormpjes. Vergelijkbare trappenhuizen met werk van Grimmon, echter weer met hun eigen karakter, vinden we in de voormalige ULO Cornelis Krusemanstraat en in de voormalige Jan Lievensschool.

Recente ontwikkelingen

Afgewezen als rijksmonument: te alledaags, aldus bureau Monumentenzorg en de monumentenadviesraad. Het is wel een gemeentelijk monument.

Gebruikte bronnen

1. Museum Het Schip, Op de golven van de Stad (2009).

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Nieuwe_Uilenburgerstraat/96
2. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014?zoom=7&lat=487169&lon=122289&view=map_and_results&selectedFeature=point_3235862

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Annemarieke Verheij: Ik kwam dit gebouw tegen tijdens een wandeling uit het boekje Op de Golven van de Stad.

Gert-Jan Lobbes: in juni 2017 mocht ik foto's maken in de bijzondere trappenhuizen met balustrades van Ad Grimmon.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

geplaatst door Ron Conijn op 26 juli 2015 om 19:33:

En als toegift op de laatste foto zo'n prachtige GEB splitskast model J van Pieter Marnette.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 26 juli 2015 om 19:53:

Vergeet de moderne, scheef geplaatste vuilnisbak en je hebt een mooi gevelaanzicht.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.