Introductie

Strak Amsterdamse School industriegebouw.

Specificaties

Officiële of officieuze naam NV Herenkledingfabriek v/h Gebr. Levie, Groningen
Adres(sen) W.A. Scholtenstraat 10
Postcode(s) 9712 KW
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gebr. Levie
Oorspronkelijke functie Fabrieksgebouw / Productiegebouw
Betrokken architect(en) J. Kuiler, L. Drewes
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1929
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Andries en Sander, zoons van marktkoopman Alexander Levie, openden in 1888 een eigen winkel op de hoek van de Carolieweg-Gelkingestraat, een levendige joodse buurt. Hieruit ontstond de eerste herenkledingfabriek in Groningen, die in belangrijke mate bijdroeg aan de bloei van de confectie-industrie.

De zoons van Andries Levie, de gebroeders Levie, Sander en Theo, pionierden in de fabricage van confectiekleding. In 1907 begonnen ze in het pand van de winkel met het maken van regenjassen, die bekend zijn geworden onder de naam Santega (Sander-Theodoor-Groningen/Amsterdam). Het bedrijf groeide al snel uit zijn jasje, met als gevolg dat overal in de stad kleine fabriekjes ontstonden.

In 1925 liet de familie Levie een akte opstellen over de oprichting van het ‘Naamlooze Vennootschap Heerenkledingfabriek voorheen gebroeders Levie’.

Om economische redenen voegden de Levie’s al die verschillende fabriekjes samen in het gebouw van de tabaksfabriek Theodorus Niemeijer aan het Nieuwe Kerkhof dat zij in 1927 kochten. De joodse journalist Eduard Elias schreef in het jubileumboekje ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de fabriek: ‘Toen zij die lege fabriek gekocht hadden, kregen zij voor de eerste maal het trotse gevoel dat zij nu eindelijk werkelijk industriëlen geworden waren.’

De Levie’s voerden een verdere centralisatie van de productie door met de bouw van een grote fabriek aan de W.A. Scholtenstraat 10 in 1929. Heel Groningen sprak erover. Volgens ‘Leviaan’ Herman Hindriks (werkzaam bij de herenkledingfabriek van 1924-1968) waren alle ruimtes zodanig op elkaar aangesloten dat ‘men haast mag zeggen dat voor de bewerking der stoffen tot herenpakken geen minuut verloren behoeft te gaan.’

Exterieur

Qua bouwvorm niet een heel opvallend pand, maar bij nader inzicht zijn mooie details te ontdekken, zoals het metselwerk en de vlaggenmasthouder.

Links

1. http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/nv-herenkledingfabriek-v-h-gebr.-levie-voor-elke-naald-een-draad

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een mooi pand met een helaas bewogen historie, te oordelen aan de plaquette ter herinnering aan 62 voornamelijk joodse werknemers die tijdens de oorlog de dood vonden.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.