Introductie

Informatie over dit pand in Bergen op Zoom – dat gelijkenis vertoont met het gebouw aan de Hoogstraat – is niet makkelijk te vinden online, maar een zoektocht in de krantenarchieven levert een aantal leuke feiten op.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Noordzijde Haven 48-50, Bergen op Zoom
Adres(sen) Noordzijde Haven 48-50
Postcode(s) 4611 GT
Plaats (provincie) Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever P.A. Liefbroer
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / diverse overige functies
Betrokken architect(en) Jac. Gieles
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het pand werd gebouwd in opdracht van Pieter Adriaan Liefbroer, eigenaar van garage en reisbureau De Luxe aan de Noordzijde Haven. Dit gedeelte van de haven was toen nog niet gedempt, dat gebeurde in 1950/1951. De oude haven is hier nu een wat troosteloze parkeerplek. De bouw van het huidige pand vond plaats in 1928, wat in de geschiedenis van De Luxe een nogal roerig jaar was. Liefbroer runde namelijk een busdienst naar onder andere Antwerpen, wat hem in 1926 al in conflict had gebracht met de NS. In 1928 werden zelfs bussen door verkeerscontroleurs in beslag genomen omdat Liefbroer in strijd zou hebben gehandeld met de verleende concessie, die (aangespoord door concurrent Stoomtramweg Mij. Antwerpen-Tholen-Bergen op Zoom) het goed functioneren van Liefbroer lastig maakte. Het conflict kreeg veel aandacht in de pers; het AD had het zelfs over de ‘autobusoorlog’. Uiteindelijk word de zaak tactvol opgelost door een nieuwe N.V. te vormen waarin zowel Liefbroer als de Tramweg Mij. zitting hadden.

De garage kwam in 1937 – drie jaar jaar na het overlijden van P.A. Liefbroer – wederom in het nieuws. Bij een verbouwing werden namelijk de geraamten gevonden van waarschijnlijk een volwassene en een kind. De politie stelde volgens de diverse krantenberichten een groot onderzoek in, maar ik heb er hierna niets meer over kunnen vinden.

Een jaar later werd bij werkzaamheden weer iets opmerkelijks gevonden in de blijkbaar schatrijke bodem in dit oude gedeelte van Bergen op Zoom: een ‘klompen steen, die bij nader onderzoek gedeelten van een beeltenis bleken te zijn. De zijpilaren, de rand bleken nog zeer gaaf te zijn, terwijl op de ondersteen een tweetal menschen zijn uitgebeiteld. Het is alles zandsteen, dus vermoedelijk nog uit den tijd omstreeks 1400’, aldus de Bredasche Courant.

Exterieur

Het pand met een symmetrische gevel heeft op de begane grond drie deuren tussen rond gemetselde pilaren, met hiertussen twee grote raampartijen die zicht geven op de garageruimte. Boven de gevelbrede betonnen latei bevinden zich twee verdiepingen met een golvende gevel. In het verlengde van de toegangsdeuren zijn stroken verticaal metselwerk. De dakrand heeft een soort kroonlijst van dakpannen. Het enige raam dat niet verscholen ging achter rolluiken op het moment van fotograferen heeft glas in lood in de smalle bovenvensters.

Recente ontwikkelingen

Na Liefbroer heeft Autobedrijf Tholen, garage voor Saab en Lancia, in het pand gezeten. Tholen zit inmiddels op een andere plek en het pand maakt nu een behoorlijk troosteloze indruk. De meeste rolluiken waren dicht. In de garage stond weliswaar een fraaie Saab 96, maar het maakte allemaal niet de indruk in gebruik te zijn.

Gebruikte bronnen

1. 'Aanbestedingen'. In: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant (14 februari 1928).
2. Delpher.
3. West-Brabants Archief.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik stuitte op dit pand tijdens mijn bezoek aan Bergen op Zoom.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.