Introductie

Een laat en strak Amsterdamse School Sanatorium.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Noorder Sanatorium, Zuidlaren
Adres(sen) Stationsweg 165
Postcode(s) 9471 GP
Plaats (provincie) Zuidlaren (Drenthe)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gezondheidszorg Groningen
Oorspronkelijke functie Sanatorium
Betrokken architect(en) Egbert Reitsma
Andere betrokken kunstenaars Jan Wykmans, glas in lood
Aanvang en oplevering 1934 - 1935
Huidige eigenaar PRA Health Services
Huidige functie Bedrijfsgebouw
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 395339

Achtergrond

Nog niets bekend?

Exterieur

Het pand is symmetrisch, met een hoog middengedeelte. Er is veel gebruik gemaakt van tegels, vooral in de entreepartij.

Interieur

In het trappenhuis zit een zeer groot en hoog glas-in-lood raam. Het interieur is uitgevoerd in sobere Amsterdamse Schoolstijl.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/42269
2. http://www.oudzuidlaren.nl/html/n-sanatorium.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het gebouw ligt ver van de weg af, maar de aanwezigheid wordt als het ware uitgeschreeuwd door een bakstenen kubus. Op die kubus van rode baksteen is in smeedijzer de tekst Noorder Sanatorium aangebracht.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

geplaatst door Paul Paris op 10 november 2014 om 08:11:

Ik ken dit gebouw alleen van buiten, interessant om het nu eens ook van binnen te zien, fraai glas in lood werk. Heb nu een luchtfoto uit mijn archief toegevoegd, lijkt veel op een andere (contemporaine) luchtfoto uit publicatie no.2 die hierboven vermeld staat. Laat zien dat ook de parkaanleg nauwelijks veranderd is.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.