terug naar de zoekresultaten

Specificaties

Officiële of officieuze naam Nieuweweg 10, Delfzijl
Adres(sen) Nieuweweg 10
Postcode(s) 9934 RC
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) W.P. Delken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1938
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit woon-winkelhuis is een ontwerp uit 1938 van architect W.P. Delken in opdracht van dhr Schelte de Vries. Delken ontwierp meer panden in Delfzijl, waaronder Rijksweg 23. Wat voor soort winkel hier zat, is vooralsnog onduidelijk.

Het bouwdossier voor dit pand bevat een verrassing in de vorm van een bouwtekening en aanvragen uit 1934 voor de heer S. Springer om een winkelbehuizing en woning op deze plaats te bouwen. Het ontwerp was in handen van architect F. van der Laan. De plannen van Springer werden goedgekeurd, maar vonden blijkbaar geen doorgang.

Exterieur

Het pand is een stuk “Amsterdamser” dan menig ander gebouw in de provincie Groningen. Het valt bijvoorbeeld te vergelijken met het hoekpand Hobbemakade-Ruysdaelstraat in Amsterdam van architect Lansdorp. Het Amsterdamse karakter komt met name tot uitdrukking op de bouwtekeningen aangezien het huidige aanzien van het pand te zeer vereenvoudigd is. Te denken valt niet alleen aan de bakstenen rondingen, maar vooral aan de bakstenen detaillering van de kleine langwerpige raampjes ter hoogte van de rondingen en aan de prominente vlaggenmast.

De cilindervormen op de hoek worden doorsneden door een halfronde betonnen luifel op de verdieping. De overgang van de begane grond naar de eerste verdieping wordt eveneens gevormd door een betonnen luifel, die over de hele lengte loopt. Boven deze luifel bevindt zich een rij langwerpige nissen. Tegenwoordig zijn dit blinde nissen, oorspronkelijk waren zij gevuld met glas-in-lood raampjes. Bijzonder mooi is het grote kozijn op de begane grond, dat in zes delen de hoek om vouwt. De afwisseling van baksteen en beton (een minder “Amsterdams” element) is origineel, zo blijkt uit de tekeningen. Niet duidelijk is of het beton van oorsprong ook wit geverfd was.

Interieur

Het interieur lijkt mij volledig gemoderniseerd.

Recente ontwikkelingen

Het pand is in de loop der tijd sterk vereenvoudigd. Hierdoor zijn de mooiste details verloren gegaan, waaronder de dichtgemetselde kleine raampjes.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het pand toevallig tegen op mijn ronde door Delfzijl en werd getroffen door de robuuste uitstraling. Bestudering van het bouwdossier onthulde dat dit een ontwerp is van Delken uit 1938.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

geplaatst door Martin De Vries op 22 september 2020 om 18:30:

Gert Jan, het pand is inmiddels weer geschilderd aan de buitenkant. Het pand is dacht ik in 1934 gebouwd.

Ik ben mede eigenaar van het pand. Ook heb ik denk ik de bouwtekeningen nog ergens waar de architect op vermeld staat.

Als je een recente foto wilt, dan heb ik die ook voor je

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 23 september 2020 om 10:39:

Hartelijk dank voor de update en foto's Martin! Voor een afbeelding van de bouwtekening (het zou mooi zijn als hier de architect en bouwjaar op staan) houden wij ons van harte aanbevolen!

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 8 oktober 2020 om 19:30:

Afbeeldingen uit het bouwdossier toegevoegd naar aanleiding van een bezoek aan het archief in Delfzijl in oktober 2020

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.