Specificaties

Officiële of officieuze naam Nieuweweg 10, Delfzijl
Adres(sen) Nieuweweg 10
Postcode(s) 9934 RC
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Over de geschiedenis van dit pand in het hart van Delfzijl heb ik niets kunnen vinden. Het pand is vermoedelijk gebouwd als winkelpand met bovengelegen woning(en). De architect is vooralsnog onbekend. De vormentaal en ook de rode baksteen van de verdieping in combinatie met de diepliggende voegen doen sterk denken aan panden van architect Jager in Uithuizen, met name Borgstraat 4. Vandaar dat ik dit pand vooralsnog aan Jager toeschrijf, met vraagteken. Het bouwjaar schat ik op 1930.

Exterieur

Dit pand uit de jaren dertig draagt duidelijk het stempel van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Dit is met name te zien in het gebruik van twee soorten baksteen, de diepliggende voegen en bij de ronde hoek aan de rechterzijde. Deze hoek wordt gevormd door twee cilindervormen en doorsneden door een halfronde luifel op de verdieping. De overgang van de begane grond naar de eerste verdieping wordt eveneens gevormd door een luifel, die loopt over de hele lengte. Boven deze luifel bevindt zich een rij langwerpige nissen. Oorspronkelijk waren dit ongetwijfeld raampjes, mogelijk met glas in lood. Bijzonder mooi is het grote kozijn op de begane grond, dat in zes delen de hoek om vouwt. De afwisseling van baksteen en beton komt op mij origineel over, hoewel het beton mogelijk van oorsprong niet wit geverfd was.

Interieur

Het interieur lijkt mij volledig gemoderniseerd.

Recente ontwikkelingen

Tegenwoordig zit op de begane grond een uitzendbureau. Het pand ziet er op het eerste gezicht nogal verwaarloosd uit. Dit heeft met name met de staat van onderhoud van de betonnen delen (luifels) en met het groezelige wit te maken. Jammer ook dat de raampjes zijn dichtgemetseld. Bij nadere beschouwing blijkt de verwaarlozing echter mee te vallen en lijkt het pand zelfs in vrij goede staat te verkeren, ook waar het gaat om de kozijnen.

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam het pand toevallig tegen op mijn ronde door Delfzijl en werd getroffen door de robuuste uitstraling.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.