Introductie

Mooi ontwerp van de Groningse architect Prummel.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Nieuwe Boteringestraat 98, Groningen
Adres(sen) Nieuwe Boteringestraat 98
Postcode(s) 9712 PS
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever F. Theijssen
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Joh. Prummel
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1924
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 485930

Achtergrond

Dit woonwinkelhuis aan de Nieuwe Boteringestraat in Groningen is in 1924 gebouwd (hoewel RCE het heeft over 'verbouwd') in opdracht van slager F. Theijssen, naar ontwerp van de Groninger architect J. Prummel.

Exterieur

Het gebouw telt drie bouwlagen onder een plat dak en heeft een bijna symmetrische, roodbruine bakstenen gevel. Die gevel met de halfronde uitmetseling en zowel liggend als staand metselwerk doet direct aan de in Groningen zo volop aanwezige Amsterdamse School denken. De opvallende winkelpui met schitterend glas-in-lood neigt toch wat meer naar art deco.

De portiekwanden zijn betegeld met zwarte en gele tegels, die doorlopen tot de ramen van de eerste verdieping. Twee portieken met oorspronkelijke voordeuren leiden respectievelijk naar de winkel (links) en de bovenverdiepingen (rechts). De entree naar de winkel heeft een mozaïektegelvloer; hier is ook een gevelsteen met de tekst ‘F.T & H.M 1924’. F.T staat voor F. Theijssen, maar waar H.M voor staat?

De gebogen bovenlichten, over bijna de volle breedte van het pand, zijn voorzien van een fijnmazige vulling van gekleurd glas-in-lood en enkele decoratieve accenten op het houten kozijn.

De eerste verdieping heeft een trapeziumvormig houten erker met een afzonderlijk venster hiernaast. De tweede verdieping is symmetrisch van opzet en heeft een halfronde uitmetseling met aan weerszijden vensters met glas-in-lood ramen met staand metselwerk en aan de zijkanten kleine halfronde uitmetselingen.

Interieur

Glas-in-lood vensters in het winkelgedeelte hebben hetzelfde motief als die van de bovenlichten van de winkelpui. Leuk detail: de haken in het plafond waar vroeger de karkassen aan hingen zijn nog steeds aanwezig. Volgens de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is 'in de vroegere kamer en suite op de eerste verdieping (...) nog een tweetal witbetegelde schouwen aanwezig.'

Recente ontwikkelingen

De naam van de slager op de gevel is helaas vandaag de dag weggewerkt.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Groningen. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Lecturium 2017).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/44219

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Met dank aan kapsalon Talla voor het maken van de foto's binnen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.