Introductie

De inspiratie voor deze opvallende villa kwam van ver: de zoeloehutten van Zuid-Afrika. Architect Van Wamelen wist wel raad met grote, plastische rieten kappen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Nicolaas Beetslaan 48, Baarn
Adres(sen) Nicolaas Beetslaan 48
Postcode(s) 3743 HM
Plaats (provincie) Baarn (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever M. de Zwart
Oorspronkelijke functie Landhuis
Betrokken architect(en) Ary Henri van Wamelen
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar
Huidige functie Landhuis
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 511719

Achtergrond

Dit landhuis in het Pekingpark in Baarn werd in 1933 ontworpen door architect Ary van Wamelen. Inspiratie voor het opmerkelijke ontwerp zou komen van een reis die M. de Zwart, aannemer en opdrachtgever, met zijn vrouw door Afrika had gemaakt: ronde zoeloehutten vormden de basis voor het ontwerp. Werken met expressieve rieten kappen was architect Van Wamelen niet vreemd, met de Frisia-woningen in Amersfoort als meest bekende ontwerp.

Exterieur

Het parabolische landhuis op een bijna cirkelvormige plattegrond doet denken aan een grote, ronde Afrikaanse hut. De invloed van de Amsterdamse School – nooit ver weg in de ontwerpen van Van Hamelen - is ook wel in dit ontwerp te zien, met name in de grote, plastische rieten kap. Het rieten dak wordt op enkele plaatsen doorbroken door rijen dakvensters; een deel hiervan is na de bouw aangebracht. Het grote rieten dak is aan de zijkant doorgetrokken tot aan de begane grond en eindigt in de top in een ronde schoorsteen. De ingang bevindt zich in een door een pijler ondersteund portiek. Aan weerszijden van de deur zijn twee houten halfzuilen geplaatst.

Waardering volgende de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ): “Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke vorm en vanwege de materiaaltoepassingen. Het is tevens van waarde vanwege de gave staat van het exterieur en interieur alsmede vanwege de plaats in het oeuvre van architect H.A. van Wamelen.”

Interieur

Door de ronde vormen en de dakvorm zijn in- en exterieur zeer met elkaar verweven, waarbij het interieur ondergeschikt is gemaakt aan de uiterlijke verschijningsvorm van het huis. Niet alleen het huis is rond, ook de boekenmolen en het werkblad in de studeerkamer. De indeling van het interieur is nagenoeg oorspronkelijk.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/48581
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicolaas_Beetslaan_48_(Baarn)
3. http://www.dbnl.org/tekst/sten009monu01_01/sten009monu01_01_0015.php
4. https://www.funda.nl/koop/baarn/huis-40612123-nicolaas-beetslaan-48/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik kwam dit fraaie huis tegen onderzoek naar Ary van Wamelen en toen bleek het ook nog eens te koop te staan. Met dank aan Jan-Willem Andriessen van Redres en de huidige eigenaren voor het mogen plaatsen van de mooie foto's!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.