Introductie

Prachtige dubbele villa van Egbert Reitsma in de stad Groningen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Nassaulaan 4-4a, Groningen
Adres(sen) Nassaulaan 4-4a
Postcode(s) 9717 CJ
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Egbert Reitsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 484039

Achtergrond

Deze dubbele villa aan de Nassaulaan in Groningen werd in 1928 gebouwd in opdracht van W. van de Elst en G. Koets naar ontwerp van architect Egbert Reitsma.

Exterieur

Het pand staat te midden van een reeks waardevolle villa’s aan de westzijde van het Noorderplantsoen. De naastgelegen dubbele villa Nassaulaan 6-6a is eveneens ontworpen door Reitsma. Beide villa’s vormen een mooi voorbeeld van Reitsma’s kubistische interpretatie van de Amsterdamse School.

Nummer 4 (door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed omschreven als 4-4b maar in de meeste andere bronnen als 4-4a) is opgetrokken vanuit een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een steile, afgeknotte kap. De gevels bestaan uit rode handvormsteen boven een borstwering van bruine mondsteen. De noordgevel aan de straatzijde is asymmetrisch opgebouwd. De westelijke bouwhelft heeft op de noordwesthoek op de begane grond een rechthoekige erker met een brede vensterstrook met ijzeren roedeverdeling. Aan deze zijde loopt de uitzonderlijk steile afgeknotte kap door tot aan de erker. De oostelijke bouwhelft heeft op de noordoosthoek een recht afgesloten driezijdige erker over twee bouwlagen met een verfijnde ijzeren roedeverdeling. Aan deze zijde bevindt zich een terras omgeven door een gemetseld muurwerk in dezelfde steen als de borstwering.

Het muurwerk van de westgevel is trapsgewijs opgetrokken tot en met de tweede bouwlaag; het muurwerk van de oostgevel is rechtgesloten. Op de noordkant van de kap staat een forse schoorsteen, opgemetseld in ruwe mondsteen, die de scheiding van beide helften markeert. De kap zelf is belegd met een oranje Hollandse pan en wordt doorbroken door langgerekte, houten erkers met vensters met de oorspronkelijke, verfijnde roedeverdeling. De noordoosthoek van de kap springt in boven de driezijdige erker en versterkt de asymmetrische opbouw. Beide zijgevels hebben naast de toegangsdeur een hoog trappenhuisvenster, voorzien van glas inlood. De erfafscheiding aan de straatzijde is origineel en bestaat uit bakstenenpenanten en stalen buizen, maar mist de oorspronkelijke draaihekjes.

Interieur

De westelijke helft van het pand heeft een hoog trappenhuisvenster met glas in lood in abstract patroon met wisselende kleuren en vormen. De oostelijke helft heeft gebrandschilderde ramen met een voorstelling van een zaaiende boer. Het glas in lood is vervaardigd door de Noord-Nederlandse Electrische Glasslijperij N.E.G. naar ontwerp van de architect. De inwendige structuur is nog grotendeels intact. In beide delen zijn de wanden van de hal in wit en rood schoon metselwerk; de westelijke helft heeft in woon- en eetkamer oorspronkelijke schouwen met vloeren in zwarte en blauwe tegeltjes. Afbeeldingen van het interieur zijn onder meer te vinden in de boeken van Norma van der Horst.

Gebruikte bronnen

1. Norma van der Horst, Pronkjuwelen van Baksteen. Amsterdamse School in Groningen (boekwerk & partners 2017).
2. Norma van der Horst, Stadjespaleizen. De Amsterdamse School in de stad Groningen (boekwerk & partners 2019).

Links

1. https://rijksmonumenten.nl/monument/484039/dubbele-villa-in-amsterdamseschoolstijl-met-steil-dak/groningen/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Deze villa verschijnt relatief laat op Wendingen vanwege de moeilijke ligging van de voorgevel, op het noorden, en de bomen die een groot deel van het jaar het zicht op de villa deels ontnemen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.