Introductie

Een van de hoogtepunten in een wijk vol prachtige huizen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Nassaulaan 23-29, Groningen
Adres(sen) Nassaulaan 23
Postcode(s) 9717 CG
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) D. Smit Jr., J. Smit
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1927
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 101317

Achtergrond

Dit complex middenstandswoningen aan de Nassaulaan bestaat uit drie beneden- en bovenwoningen en een enkel herenhuis. Het ligt in de Oranjebuurt, een wijk waarin de invloed van de Amsterdamse School rijkelijk aanwezig is. Dit blokje – een van de absolute blikvangers aan de van een brede middenberm voorziene Nassaulaan – werd in 1927 gebouwd naar ontwerp van architecten D. Smit Jr. en J. Smit van het Groninger Bouwbureau Smit & Co. in een strakke variant van de Amsterdamse School-stijl.

Exterieur

De woningen zijn opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaan uit drie bouwlagen onder een plat dak. Fraai is de manier waarop de voorgevels geleed zijn door middel van schuin naar boven toelopende en vooruitspringende gevelvlakken. (Het doet wat denken aan het blok aan de Admiralengracht.) Om het verschil tussen de geveldelen te accenturen is hierbij contrasterend gekleurd baksteenmateriaal gebruikt. Langs de schuin opgaande vooruitspringende gevelpartijen zijn banden aangebracht van afwisselend twee lagen oranjekleurige steen en twee lagen donkere klinkers. De vooruitspringende gevelvlakken lopen voor een groot gedeelte door tot vlak onder de dakrand en bevatten elk driezijdige erkers die doorlopen tot en met de eerste bouwlaag. De bovenlichten hiervan zijn door een horizontale roede in tweeën gedeeld.

In de terugliggende delen zijn de toegangen geplaatst, bestaande uit respectievelijk twee en vier voordeuren; het herenhuis rechts heeft één voordeur. Alle deurpartijen hebben boven- en zijlichten. De teakhouten deuren zijn – met uitzondering van die van het herenhuis - voorzien van de oorspronkelijke houten luifels. De verdiepingsvensters in de terugliggende geveldelen zijn voorzien van een opvallende ruitvormige roedenverdeling.

Interieur

De woningen hebben een traditionele indeling met suitekamers voor de woonvertrekken. Een aantal woningen bezit nog de oorspronkelijke suite-indeling en onderdelen van de interieurinrichting. Volgens de monumentenbeschrijving van de gemeente Groningen zijn van belang onder meer de kleurige vloer- en wandbetegelingen in het tochtportaal van de hal, de suitedeuren met horizontale roeden, marmeren schouwen, vierpaneelsdeuren, gekleurd glas in lood in de bovenlichten van de erkers (nrs. 25 en 25a) en de met geometrische motieven versierde trappalen.

Recente ontwikkelingen

In de loop der tijd is het houtwerk wit geschilderd. De voorkant van het kozijnhout was diep donkergroen, de binnenvlakken van de buitenkozijnen kobaltblauw en het raamhout oranjerood. De luifels waren in overeenkomstige kleuren geverfd.

Links

1. http://groningen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=969283f9fa25440690124ae03b9b08f2

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Schitterend opvallend blokje, in een wijk waar al zoveel moois te zien valt!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.